Het doel van de zwerfafvalbrigade is om ruimte voor de natuur te creëren.
Het doel van de zwerfafvalbrigade is om ruimte voor de natuur te creëren. (Foto: Natuurlijk Delfland)

Nieuwe Zwerfafvalbrigade gaat de Zandmotor permanent verzorgen

Wie de komende tijd de Zandmotor bij Monster bezoekt, loopt de kans leden van de nieuwe zwerfafvalbrigade van Natuurlijk Delfland tegen te komen. De nieuwe groep is recent voor het eerst bij elkaar gekomen. Het project ‘Het Groene Strand’ waaraan zij deelnemen duurt een jaar. Geert van Poelgeest, voorzitter van Natuurlijk Delfland, wil er daarna een permanente activiteit van maken.

door Evelyne Lammerding

Zestig reacties kwamen er op de oproep van Natuurlijk Delfland om deel te nemen aan de zwerfafvalbrigade binnen het project Het Groene Strand.

Van Poelgeest is er blij mee: “Voor de start van het project hebben wij twee bijeenkomsten en een excursie gehouden om deelnemers te werven. Dat heeft geleid tot zestig aanmeldingen. Het geeft aan dat er veel belangstelling voor is."

De startbijeenkomst van de zwerfafvalbrigade was 2 mei. Kennismaking stond weliswaar centraal, maar een bezoek aan de Zandmotor kon niet ontbreken.

Plastic bolletjes

De groep trof opvallend veel plastic zwarte en witte bolletjes aan op de zandplaat. Van Poelgeest legt uit dat de zwarte bolletjes uit zuiveringsinstallaties via het water in het strandzand spoelen. De witte bolletjes zijn een grondstof voor plastic. “Die komen van schepen af," weet de voorzitter van Natuurlijk Delfland.

De kleine, plastic bolletjes zijn gevaarlijk: "Ze kunnen slijten en zo klein worden dat je ze niet meer ziet, maar wel in lichamen van dieren en mensen terecht komen. Wist je dat de belangrijkste bron voor plastic in zee wasmachines zijn? Je wast je fleecetrui in je wasmachine. Door het wassen slijt die een heel klein beetje. Die hele kleine deeltjes zijn van plastic. Ze worden weggespoeld en belanden uiteindelijk in zee. Deze deeltjes zijn zo klein dat je ze niet ziet, maar ze zijn uitermate slecht. Er zijn nieuwe wasmachines ontworpen waarbij dat niet gebeurt."

Maar ook jonge zeeraket was massaal aanwezig: “Die vonden we aan de Heijdse kust, tegen de eerste duinenrij aan. Redelijk hoog. Deze plant is er massaal aanwezig. Dat is wel redelijk uniek. De plantjes waren zo’n 3 centimeter hoog. Ze kunnen wel een halve meter worden. Ze hebben een gele bloem."

Drie groepen

Uit de groep van zestig personen worden drie groepen gevormd, zegt Van Poelgeest. Zo komt er een groep zwerfafval, een groep educatie en een groep monitoring.

De eerste groep houdt zich bezig met het werkelijk opruimen van het afval. “De educatieve groep gaat het belang van het opruimen van zwerfafval aan het publiek uitleggen. Ook houdt deze groep zich straks bezig met het werven van nieuwe mensen. De derde groep gaat bijhouden welke planten en dieren op de zandmotor voorkomen. Eens in de veertien dagen tot drie weken bestuderen zij welke soorten er zijn en hoe die zich ontwikkelen." De groepen educatie en monitoring gaan 30 mei voor het eerst aan de slag.

Zes organisaties waaronder het Zuid-Hollands Landschap en de stichting Duinbehoud hebben het initiatief genomen voor het project Het Groene Strand. Dat loopt voor een jaar in verschillende kustplaatsen. De Postcodeloterij financiert het geheel.

Doelstellingen

Natuurlijk Delfland van de Koninklijke Natuurhistorische Vereniging (KNNV) werd benaderd door de initiatiefnemers om het project op de Westlandse Zandmotor handen en voeten te geven. Omdat de gevraagde activiteiten binnen de doelstellingen van Natuurlijk Delfland en de KNNV passen, wil hij het project leiden, legt Van Poelgeest uit.

“Het doel van het project is ruimte voor de natuur creëren, omdat de natuur onder druk staat. Ook wil het project de mensen een grotere natuurbeleving geven. Dat hoort ook bij onze doelstellingen."

Voortzetten

Het project van de overkoepelende organisaties duurt een jaar. Van Poelgeest vindt het belangrijk dat het opruimen van zwerfafval, educatie en monitoring van de Zandmotor na dat jaar wordt voortgezet. Natuurlijk Delfland spant zich daarvoor in. "Slaagt een project, dan maken wij er een reguliere activiteit van." Eerst verwacht de voorzitter dat de deelnemers veel plezier gaan beleven aan het project. "Ik hoop ook dat Westland spoedig een groen strand inricht en dat wij veel mensen ontmoeten. Daarvoor gaan wij binnenkort excursies organiseren.''