Beroemde glazenier laat uniek glas-in-loodraam na

Oud-leerlingen van de St. Aloysius Basisschool aan de Rembrandtstraat in Monster zijn jarenlang letterlijk voorbijgegaan aan een uniek glas-in-loodraam in hun school. Of zij aten hun boterham in het lokaal, waarvan het indrukwekkende raam deel van uitmaakte of zij kregen daar handvaardigheidsles van juf, Elly, Karin of Wil onder het toeziend oog van de H. Aloysius van Gonzaga, die prominent figureerde op het manshoge glas-in-loodraam. 

Door Ton ter Heijden


Gelukkig vertelde een enkele meester of juf met groot historisch besef de achtergrond van de Italiaanse jezuïet Aloysius, die als patroon van de studerende jeugd precies op de goede plek beland was.


Glazenier Alex Asperslagh heeft vanaf 1924 vele glas-in-loodramen en muurschilderingen voor m.n. kerken gemaakt, maar door groot cultuur-historisch besef gedreven heeft het toenmalige schoolbestuur onder leiding van pastoor J. v.d. Berg ervoor gekozen het schoolgebouw van een gigantische, gebrandschilderde ‘handtekening’ te voorzien. Het had trouwens weinig gescheeld of dit unieke kunstwerk was verloren gegaan. 


Begin deze eeuw plantte een onverlaat op Nieuwjaarsochtend een losgebroken dakpan haaks in het raam. Door snelle reparatie en bijplaatsing van veiligheidsglas is thans geen spoor meer traceerbaar van deze zinloze daad. Het woordje ‘thans’ duidt er inderdaad op dat het gebrandschilderde glas-in-lood-raam nog steeds in de oorspronkelijke setting aanwezig is. Alleen zal de H. Aloysius (1568-1591) de opgroeiende basisschooljeugd nimmer meer langs zien lopen, laat staan hamer en beitel zien hanteren tijdens de handvaardigheidsles.


Ook iets insturen voor de rubriek 'Schrijvende lezers'? Dat kan! Stuur een mailtje naar redactie.moc@uitgeverijwestmedia.nl.