Met enige regelmaat schrijven we vanuit de kerken in dit blad. We informeren graag over wat in de kerken gebeurt. We horen bij de dorpsgemeenschap en willen er voor het dorp zijn! Gelukkig zijn er al een tijd geen beperkende maatregelen. Ieder die wil kan weer naar kerkdiensten en doordeweekse activiteiten in kerkelijke gebouwen of bij mensen thuis. We hopen uiteraard dat dit de komende tijd zo blijft. Meekijken met diensten kan ook nog.

De zes kerken van Monster en Ter Heijde hebben regelmatig overleg, de kerk in Ter Heijde, de hervormde gemeente Grote Kerk, de protestantse gemeente De Hoeksteen, de Oud gereformeerde gemeente aan de Ahornstraat, de parochie Machutus en de Vrijgemaakt gereformeerde Maranathakerk in Monster. De kerken werkten bijvoorbeeld samen in de opvang van Oekraïense vluchtelingen. In kerkelijk centrum de Haven aan de Havenstraat was circa een half jaar een weggeefwinkel. Die is nu verplaatst naar gebouw De Brug in ’s Gravenzande. Helaas hebben we de afgelopen tijd afscheid moeten nemen van twee werkers: 

de Maranathakerk nam afscheid van ds. V.d. Wal en heeft nog geen nieuwe dominee, de Rooms Katholieke parochie onlangs van Els Geelen.

Ik schreef dat we er als kerken ook voor het dorp willen zijn. De zorg vanwege stijgende kosten in huizen en bedrijven ontgaat ons niet, op z’n minst bieden we een luisterend oor. Zoals aangegeven is en wordt vanuit de kerken meegeholpen in de opvang van Oekraïners. De toestroom van andere vluchtelingen naar ons land en opvang van hen houdt ons bezig, met de overtuiging dat wij in het Westland daarin ons steentje bij moeten dragen. Soms ontmoeten we heel praktische dingen in ons dorp en kaarten die bij de plaatselijke overheid aan. Activiteiten van de kerken staan ook voor niet-christenen open. Er zijn concerten. Soms zijn de kerken te bezichtigen, volg daarvoor de informatie. Kerken houden op z’n tijd cursussen voor mensen die meer van het christelijk geloof willen weten. Er is de mogelijkheid in een groep de Bijbel lezen. Nogal eens is het lastig dat alleen te doen. Hoe mooi is het dat samen te doen. Daar hoef je nog geen 

gelovige voor te zijn.

Zelf leef ik toe naar 25 jaar predikant zijn. Op 28 september is dat het geval. Zaterdagmiddag 1 oktober gaan we dat in de kerk en in de Haven vieren. Ik zie in mijn leven dat God mij geleid en geholpen heeft. Als klein kind wilde ik al dominee worden. Dat ik de studie kon doen, christen werd, trouwde met een vrouw die ook christen is en mij steunt en nu al 25 jaar met genoegen dominee ben, daarin zie ik Gods leiding over mijn leven. We gaan er God voor danken.

Ds. M.J.(Johan) Tekelenburg, predikant hervormde gemeente Monster, Grote Kerk.