Afbeelding
(Foto: )

Buurtkast helpt met menstruatieproducten

'Onze minibieb en buurtkast' in Monster start met uitdelen van gratis menstruatieproducten. 

In Nederland heeft 1 op de 10 jonge meiden en vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons. 'Onze minibieb en buurtkast' ontvangt producten van het Armoedefonds om de meiden en vrouwen met een krappe beurs in Monster te helpen.

“Hygiëne moet geen luxe zijn, maar voor iedereen mogelijk”, aldus woordvoerder Irene Verspeek van het Armoedefonds. Via een MUP (Menstruatie Uitgifte Punt) worden maandverband en tampons, maar ook soms andere verzorgingsproducten verstrekt aan jonge meiden en vrouwen. Sinds het Armoedefonds is gestart met de actie is er al veel steun gekomen van mensen en organisaties. Vrouwen halen hun toiletkastjes leeg en sturen de producten op die ze niet meer gebruiken, er worden menstruatieproducten gekocht en ingezameld. “Wij zijn enorm blij met deze steun!” aldus Verspeek.

'Hygiëne moet geen luxe zijn'

De overige uitgiftepunten liggen verspreid over heel Nederland en zijn veelal lokale (hulp)initiatieven die hun organisatie of locatie ter beschikking stellen om de gratis producten aan te bieden. Voorbeelden van uitgiftepunten zijn scholen, buurthuizen, voedselhulporganisaties en weggeefkastjes. “Onze minibieb en buurtkast” staat sinds maart 2022 aan de ’s Gravenzandseweg 1a in Monster. De kast heeft inmiddels al heel wat bezoekers blij kunnen maken met boeken, tijdschriften en boodschappen. Vanaf nu zijn er ook altijd voldoende menstruatieproducten aanwezig. De kast is vrij toegankelijk en altijd open. Wanneer je tot de doelgroep behoort ben je van harte welkom om er (anoniem) gebruik van te maken!

Het Armoedefonds gaat de komende tijd door met het uitbreiden van het aantal uitgiftepunten. Mensen kunnen de actie ondersteunen door zelf producten in te zamelen en naar het Armoedefonds op te sturen. Meer informatie vind je op www.armoedefonds.nl/menstruatie-armoede.

Heb je thuis nog (kinder-)boeken liggen die in goede staat zijn of heb je wat boodschappen over die je graag aan een ander schenkt? Laat ze dan achter onderin “Onze minibieb en buurtkast”.