Het feest gaat van start op zaterdag 25 juni.
Het feest gaat van start op zaterdag 25 juni. (Foto: Molenaar Garrit Hendriks)

Feest bij De Vier Winden

De Monsterse korenmolen viert deze zomer zijn 140ste verjaardag

Het is feest bij de monumentale korenmolen De Vier Winden, want de molen viert dit jaar zijn 140ste verjaardag. De feestelijkheden gaan van start vanaf zaterdag 25 juni.

Vanaf zaterdag kunnen kinderen een kleurplaat ophalen bij De Vier Winden. Als zij die weer inleveren maken de kinderen kans op mooie prijzen. Ook vindt er vanaf de 25ste een leuke en leerzame familiespeurtocht plaats in de molen. Deelnemers maken kans op een mooi molenpakket. 

De kleurplaatactie en speurtocht worden de hele zomer door georganiseerd. De molen is iedere zaterdagmiddag geopend van 14:00 tot 17:00 uur. Voor de liefhebbers zijn in de molenwinkel onder andere pannenkoeken, cake-mixen en meelproducten te koop. 

Rijke geschiedenis 

De Monsterse molen kent een rijke geschiedenis. We weten dat er al in 1311 op dezelfde plek een korenmolen stond. Het is dus zeer aannemelijk dat er tussen 1311 en 1882 verschillende 'meelfabriekjes met wieken' hebben bestaan. De oudste molen is in adellijke handen geweest; op loopafstand van de molen bevonden zich immers de landerijen, die in bezit waren van de bewoners van het oude kasteel Polanen. Later kwam de molen via overerving en huwelijken in de handen van de graven van Oranje Nassau.

De eerste molenaar van de huidige molen was Jan Brinkman. Hij beleverde rond 1890 zestien plaatselijke bakkers. Helaas kwam hij om het leven na een val van de stelling. Hierna werd er nog een korte tijd gemalen. De molen beleefde ook mindere tijden en dreigde zelfs afgebroken te worden.

Gelukkig kwam de molen in 1957 in handen van de Gemeente Monster, waarna er een behoorlijke restauratie uitgevoerd werd aan zowel de binnen- als de buitenkant van de molen. Via het Gilde van Vrijwillige molenaars kwam de eerste vrijwillige molenaar in de molen en tot op de dag van vandaag wordt er door enthousiaste vrijwilligers van het Gilde van Vrijwillige Molenaars gedraaid.

Stichting Vrienden

In 1993 werd de Stichting Vrienden van Molen de Vier Winden opgericht, die als doel had om het monument in stand te houden door verwerven van financiĆ«le middelen via donateurs en sponsors en het organiseren van activiteiten. 

Vrijwillige molengidsen verzorgen iedere zaterdagmiddag rondleidingen voor wie meer te weten wil komen over de deze bijzondere molen. Meer informatie: www.devierwindenmonster.nl.