De groene zonnebrandpaal.
De groene zonnebrandpaal. (Foto: Reddingsbrigade 's-Gravenzande)

Nu ook zonnebrandcrèmepalen geïnstalleerd bij vijf Westlandse strandopgangen

Westland volgt het goede voorbeeld van Hoek van Holland. Sinds kort staan er bij vijf grote strandslagen zonnebrandpalen, zodat strandgangers zich makkelijk én gratis tegen de brandende zon kunnen beschermen. 

In Hoek van Holland werden de groene zonnebrandpalen half april al geïnstalleerd. De palen in Westland zijn onlangs geïnstalleerd bij strandopgangen Molenslag in Monster, de opgangen bij zowel de Strandweg als de Karel Doornmanweg in Ter Heijde, Vlugtenburg en Beukel in 's-Gravenzande.  

Op iedere paal is een opvallend groen kastje gemonteerd. Dat kastje heeft een sensor die reageert zodra je je hand er onder houdt, en geeft dan een kleine hoeveelheid zonnebrandcrème af. Zeker met de hoge temperaturen van afgelopen weekend, werd daar de afgelopen dagen al gretig gebruik van gemaakt door strandgangers. Zij kunnen zich hier insmeren met factor 30.

Jaarlijks 70.000 nieuwe gevallen van huidkanker 

Op het schermpje van de paal staat ook vermeld wat de hoogte van de UV-index is. Die UV-index verwijst naar het risico om te verbranden. Vanaf index 3 is een onbeschermde huid al binnen 25 minuten al rood en is een goede laag zonnebrand (mét hoge factor) dus geen overbodige luxe. 

De zonnebrandpalen maken onderdeel uit van een gezamenlijk initiatief van een aantal kustgemeenten. Zij willen samen op verschillende stranden aan de slag gaan met het beschermen van mensen tegen huidkanker. Huidkanker is met 52 procent zelfs de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks komen er meer dan dan 70.000 nieuwe gevallen bij. 

"Het gaat om bewustwording en service naar onze inwoners," laat wethouder Anko Goudswaard (Kust) weten aan de WOS. "Helaas krijgt maar liefst 20 procent van de Nederlanders huidkanker. Het is belangrijk om je te realiseren dat naast het plezier dat een zonnige dag brengt, er ook een gevaar in schuilt. Daarom zetten we slimme zonnebrandpalen in: mensen kunnen zich hier gratis insmeren."