We eten steeds gezonder
We eten steeds gezonder (Foto: Pixabay)

Gezond en (kip)lekker eten: de foodtrends voor 2022

Is gezond(er) eten jouw goede voornemen voor dit nieuwe jaar? Dan ben je niet de enige.
Dé voedingstrend voor 2022 is misschien wel gezonde voeding. Kijk alleen al naar de elf Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC, die dit jaar overgaan op een volledig gezond voedingsaanbod. Volgens de Consumentenbond kiezen we komend jaar daarnaast meer voor eten met probiotica of een gezondheidsclaim, zoals ‘vitamine C ondersteunt de afweer van je lichaam’.

We willen niet alleen gezond eten voor ons eigen lichaam, maar ook voor onze planeet. Volgens Innova Market Insights is 2022 zelfs het eerste jaar waarin we ons drukker zullen maken om het welzijn van de planeet dan om dat van onszelf. Daarom gooien we zo min mogelijk voedsel weg en stoppen we wanneer we vol zitten. En we eten steeds vaker vegetarisch, veganistisch of flexitarisch: 55% van de Nederlanders eet drie dagen of meer per week geen vlees. Goed voor de planeet én onszelf. Het is geen toeval dat mensen in de blauwe zones (de vijf gebieden op de wereld waar men met gemak de 100 haalt) weinig vlees eten.

Kip is hot

Als we wél vlees eten, kiezen we steeds vaker voor kip. Dat is goed nieuws, want het vet van kip en kalkoen bevat ongeveer 25% minder verzadigd vet dan rund- en varkensvlees (kip met vel uitgezonderd). En dat betekent een kleiner risico op hart- en vaatziekten. Van alle vleessoorten is kip bovendien het minst milieubelastend.

Volgens het nieuwste Food Trends Rapport van Thuisbezorgd.nl, zijn Aziatische kipgerechten als Korean Fried Chicken, kip katsu op je Japanse sando of buttermilk chicken burgers helemaal hot.

Zuid-Holland

In Zuid-Holland weten we dat wel. Wokgerechten, die vaak kip bevatten, staan hier met stip op nummer 1 als het op thuisbezorgingen aankomt. Ironisch genoeg komt de van oorsprong Zuid-Hollandse kapsalon niet in onze top 3 voor, terwijl die in alle andere provincies in Nederland wél in de top 3 staat.

Ongezond mag af en toe ook

Voor de kippen zelf is er trouwens ook goed nieuws. In 2022 zullen nóg meer supermarkten alleen nog maar kippen verkopen die een leven hebben gehad met minstens één Beter Leven-ster. Eind 2023 zal dit voor alle supermarkten zal gelden.

Schijf van Vijf

Kortom: 2022 wordt een mooi jaar wat ons voedselgedrag betreft. Er valt maar één ding tegen: de voedselprijzen. Economen van de Rabobank voorspellen dat die flink hoger worden.


Misschien is het daarom nog belangrijker om goed je weekmenu uit te kienen. Mocht je dit jaar écht serieus werk willen maken van je gezondheid, is het een goed idee eens naar de Schijf van Vijf te kijken. Dit bijna zeventig jaar oude voedingsadvies is in 2016 nog aangepast naar de nieuwste wetenschappelijke inzichten. 

In de Schijf van Vijf staan nu opgenomen: groente en fruit, smeer- en bereidingsvetten, zuivel, noten, peulvruchten, vis, vlees en ei, brood, graanproducten en aardappelen, en vocht, zoals kraanwater, thee en koffie. Alles daarbuiten is feitelijk ongezond. 

Ongezond mag ook

Toch mag ongezond af en toe ook best, zelfs van het Voedingscentrum. Drie tot vijf keer per dag mag je iets kleins snoepen, zoals het glaasje Glühwein, en drie keer per week iets groots.


Ook voor gezonde voeding gelden ideale hoeveelheden. Die kun je makkelijk op Voedingscentrum.nl berekenen voor jouw situatie, met de ‘Schijf van Vijf voor jou'-tool.