Arcade na poll

In  blad Huurders nummer 23 vroeg Arcade de huurders van een Arcadewoning, aan te geven welke zaken voor hen belangrijk zijn wanneer er verhuiswensen zijn in de komende 5 jaar. .

Bouw die betaalbare appartementen

"Met stip op 1 staat overduidelijk: verhuizen naar een 3-kamer appartement. Deze inzenders bewonen een eengezinswoning en snakken naar een kleinere, gemakkelijk te betreden woonruimte. De belangrijkste boodschap in onze gesprekken met Gemeente Westland en Arcade blijft dus: bouw die betaalbare appartementen !" aldus Arcade.


"Daarbij tekenen we aan dat Arcade in Den Haag al de ruimte heeft gekregen om appartementen­complexen neer te zetten. Helaas blijft gemeente Westland hierin achter. De VvA vraagt zich soms af of gemeente Westland zich wel creatief genoeg opstelt teneinde grond voor 3-kamer appartementencomplexen vrij te maken. Een lichtpuntje kan zijn dat in plannen die al 10 jaar op de plank liggen, wellicht een wijziging kan worden gemaakt naar toevoegen van sociale huur! Niet voor niets hebben we prestatieafspraken gemaakt voor 180 woningen per jaar en zeker 30% sociale huurwoningen bij de nieuwe plannen. Eens kijken of we in ‘oude’ plannen ook iets mogen toevoegen van Westland. Aan onze huisbaas zal het niet liggen: wij huren nu eenmaal van een stabiele corporatie die de kennis èn de middelen heeft om bouwplannen uit te voeren. 


In de antwoorden van de huurders is ook veel aandacht voor duurzame (geïsoleerde) huizen en de gasloze toekomst. In de rest van de top-3 is een grote variatie te zien: de één wil graag rustiger wonen, de ander juist meer contact met mensen en de buurt. Openbaar vervoer is een heet hangijzer in Westland, nu in verschillende kernen de buslijn niet meer de dorpskern aandoet. In Den Haag is dat beter geregeld. 

Deel-voorzieningen als deelauto’s, deelscooters of deel-scootmobielen kunnen niet rekenen op veel bijval. Slechts 3% van de inzenders zou wel willen delen. 

Opmerkelijk is dat 98% van de inzenders de huurprijs ‘goed’ vindt. Van de inzendingen kwam het overgrote deel uit Westland. Uit Den Haag slechts 4%. 


Dan was er het vrije veld om in te vullen. Bijna alle inzenders hebben hier hun persoonlijke reden toegelicht en ook tips gegeven. Zo is o.a. gevraagd om het gemakkelijk te maken voor mensen die een grote eengezinswoning achterlaten. Daar hameren wij als VvA al geruime tijd op: coulance toepassen kan soms nodig zijn. Daar waar een huurder soms decennia voor het huis gezorgd heeft en nu niet meer in staat is een zelf aangebrachte verandering terug te draaien, moet in goed overleg naar een oplossing gekeken worden. 


Maar vooral is de boodschap: schiet op met bouwen van 3-kamer appartementen ook voor de ‘gewone AOW-er’, dan komen die eengezins­woningen vanzelf beschikbaar. Wij als huurdersvereniging VvA kijken dan ook met belangstelling uit naar de verkiezingsprogramma’s. 


Intussen blijven we bereikbaar voor alle vragen via mail: info@VvArcadehuurders.nl en met het contactformulier op de website: www.VvArcadehuurders.nl. Ook kunt u op ons vergaderadres uw reactie in de bus doen: Sint Martinusstraat 307a 2671 GK Naaldwijk." besluit de secretaris van De Vereniging voor Arcadehuurders VvA.