Klepeldilemma

In de rubriek 'Schrijvende lezers' schrijven bewoners uit Monster, Ter Heijde en Poeldijk over wat ze bezighoudt. Deze week heeft Ton ter Heijden het over het 'klepeldilemma'.

Ton ter Heijden

Wie langs de voormalige St. Aloysius Basisschool aan de Burg. Kampschöerstraat in Monster wandelt zal niet direct de klepel uit het intussen groen uitgeslagen torenklokje missen. Een ‘aderlating’ die het gedateerde schoolgebouw (1955) doet lijken op een ‘treinconducteur zonder fluitje’. 


Doelloos bungelt het fraaigevormde klokje aan de ophanging en vraagt zich af ‘Wat heeft mijn bestaan na deze amputatie nog voor zin?’ Ooit riep zij de toegestroomde schooljeugd op naar binnen te komen om wijzer en mondiger na een dag educatie het gebouw weer te verlaten. En dat klingelwelkom zal zomaar in de vorige eeuw voor het laatst hebben geklonken. 


Toch gaf het gelui van het klokje op een zeker moment overlast in de buurt, omdat creatieve oud-leerlingen naar de klok klauterden en het klokje ‘tot leven’ brachten. Dus werd de klok door een ijverige bovenmeester ‘ontklepeld’ en opgeborgen in de vergetelheid. Bij zijn afscheid vonden de teamleden dat de klepel maar ‘voor de eeuwigheid’ aan de directeur moest worden geschonken. En zo geschiedde... nadat de teamleden het zware kleinood terugvonden in de meterkast. 


Nu de school van gemeentewege binnen afzienbare tijd gesloopt zal worden rijst de vraag of klok en klepel, gelijk trouwe echtelieden, weer herenigd dienen te worden en binnen de aanstaande ‘nieuwbouw’ een eervolle plek mogen verwerven. Of dient ook het klokje aan de voormalige bovenmeester ter hand gesteld te worden, zodat het klingelvaardige duo in ieder geval een veilig heenkomen kan worden gegarandeerd. Een klepeldilemma dus, dat zijn weerga in het Westland niet kent!




Ook iets insturen voor de rubriek 'Schrijvende lezers'? Stuur dan een mailtje naar redactie.moc@uitgeverijwestmedia.nl!