Op hoog niveau... worden we overvleugeld!

Door het mooie weer vertoeven we deze zomer vaak meer buitenshuis dan binnenshuis. Vooral de gelukkige mensen met een tuin genieten met volle teugen van de buitenlucht, ook al kan ter plekke de temperatuur on-Nederlandse hoogtepunten bereiken. Een lommerrijk plekje, een verfrissende buitendouche of een gigant van een parasol kan dit euvel tot aanvaardbare proporties terugbrengen, zodat een natuurvriendelijk verblijf tot de mogelijkheden blijft behoren.

Door Ton ter Heijden


Wie de ogen opslaat naar de strakblauwe hemel ontwaart op drukke ‘vliegdagen’ al gauw een grillig web van krijtwitte condensstrepen. Wie beseft dat bij iedere uitwaaierende waterdruppelstrook een klein ‘gehucht’ aan reizigers schuilgaat komt wellicht tot de slotsom dat er heel wat globetrotters ook het luchtruim boven Monster aandoen. Vooral vanuit het zuiden kruisen de dreamliners en ander vliegend, technisch vernuft over ons heen met name met vakantiegangers, die vanuit de mediterrane landen huiswaarts keren. Op grotere hoogten spoeden toestellen zich oostwaarts, richting Azië, westwaarts richting Verenigd Koninkrijk of ‘the States’ of noordwaarts richting Scandinavië. Vertoont Monsters zwerk tientallen condensstrepen of neemt ons trommelvlies om de tien minuten straalmotorgeraas waar dan is het razend druk boven ons hoofd. Een kleine rekensom leert dat er dan binnen de dorpsgrenzen van Monster ( ruim 14.000 inwoners) minder mensen op de grond bivakkeren, dan dat er op dagbasis in de lucht voorbij denderen. 


Gelukkig is het geluidsniveau van de toestellen acceptabel te noemen en verwaaien de kerosinedampen, voordat ze ons neusvlies prikkelen. Rest het idee dat Monsters luchtruim blijkbaar op een kruispunt van vlieglijnen ligt, dat deels condenskunst van bijzonder kaliber oplevert.


Ook iets insturen voor de rubriek 'Schrijvende lezers'? Stuur een mailtje naar redactie.moc@uitgeverijwestmedia.nl.