Lichte stijging woninginbraken Westland

Geef inbrekers geen kans tijdens de zomervakantie

De politie Westland sprak op 16 juni van een 'forse toename' van het aantal inbraken in woningen, schuurtjes, garages en boxen in Westland. Hoewel cijfers laten zien dat er slechts sprake is van een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, blijft het belangrijk om uw huis goed te beveiligen. Zeker met de zomervakantie voor de deur.

De website van de politie laat zien dat er in de periode van 14 april tot en met 15 juni 37 woninginbraken in Westland zijn gepleegd. De meeste inbraken doen zich de laatste aantal tijd voor in Naaldwijk, 's-Gravenzande, Ter Heijde, Honselersdijk en Wateringen. 

Om ongewenst bezoek tijdens de zomervakantie te voorkomen, benadrukt de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) hoe belangrijk het is uw huis goed te beveiligen als u op reis bent. Zij geven zes tips om inbrekers geen kans te geven. 

1) Inbraakmislukt.nl.

Op de website www.inbraakmislukt.nl kunt u uw voordeur, achterdeur en ramen checken via 'Hoe beveilig ik beter'? Als daaruit blijkt dat u het beste uw oude beslag kunt vervangen door beslag met cilindertrekbeveiliging, plaats dan dat nieuwe beslag op bijvoorbeeld de achterdeur of keukenramen voordat u vertrekt.

2) Verlichting 

Laat ’s avonds niet één lampje aan gaan, maar alle lampen die u normaliter ’s avonds aan hebt. Zet er een tijdschakelaar op en stel ze in op verschillende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer zijn uitgegaan.

3) Gordijnen dicht 

Doet u uw jaloezieën of gordijnen van de woonkamer vaak helemaal dicht bij het slapengaan? Verander die routine dan een paar weken voordat u op vakantie gaat. Laat ze overdag en ’s avonds half open zodat je wel naar binnen kunt kijken, maar daarbij geen zicht hebt op de hele kamer. Kijkt een inbreker naar binnen? Dan kan hij niet de hele woonkamer overzien.

4) Ruim niet perfect op

Ruim uw woonkamer en keuken niet perfect netjes op. Laat bijvoorbeeld een kopje op tafel staan. Een krant of open boek of wat kinderspeelgoed op de grond wekken de indruk dat er mensen thuis zijn.

5) Oogje in het zeil 

Vraag (één van) uw buren een oogje in het zeil te houden. Niet alleen om de plantjes water te geven, maar ook bijvoorbeeld om de post uit het zicht te halen. Zo ziet de inbreker in ieder geval geen stapels post liggen. Ook kunt u (tijdelijk) een nee/nee sticker op uw brievenbus plakken om overtollige reclamepost te voorkomen. 

6) Social media 

Tot slot: vermeld niet op social media of op uw antwoordapparaat dat u op vakantie bent. Op die manier kunnen inbrekers er makkelijk achter komen dat én hoe lang u niet thuis bent.