Annet vindt het altijd fijn als Kitty langskomt.
Annet vindt het altijd fijn als Kitty langskomt. (Foto: VTV Thuismaatjes)

Vrijwilligster Kitty is als een tweede moeder voor Annet

Kitty: “Dat kreetje als Annet me ziet is zo leuk! Het is een opgetogen gilletje en een achtbaan van gegiechel ineen”, zegt vrijwilliger Kitty van Dinten (34) uit Poeldijk. 

Kitty is al bijna een jaar het thuismaatje van Annet, een jonge vrouw van 21 met een verstandelijke beperking.
“Altijd als ze mijn stem hoort aan de telefoon of als ze mij ziet, doet ze dit speciale blije Annet-juichje. Dat is zo leuk!”  Elke week gaan ze samen op stap om iets leuks te doen. Kitty vertelt: “Maandagmiddag is van ons. Dan gaan we wandelen, halen een ijsje, bezoeken een tuincentrum, aaien dieren in de kinderboerderij of eten een broodje in een restaurant. Of zoeken we boekjes uit in de bibliotheek. Daar is ze gek op.”

Begeleid wonen

De twee hebben een bijzondere band gekregen. “Ze maakt mij deelgenoot van haar leven en stelt zich open”, zegt Kitty. Ze maakt van dichtbij mee hoe Annet van haar ouders naar een begeleid woongroep verhuisd. “Ik kon haar daarin begeleiden en steunen. Ze vindt het zo fijn dat ik langskom. Gisteren zei ze toevallig aan de telefoon: ‘Kitty je bent eigenlijk mijn tweede moeder’. Dat vind ik eervol om te horen. En daar ben ik dankbaar voor.” 

Win-winsituatie

Annet heeft in Kitty iemand gevonden die haar begrijpt en ook Kitty haalt veel uit het contact. “Het is cliché maar ik ga het toch zeggen: Je krijgt er zoveel voor terug. Ik ben om gezondheidsredenen een tijd uit de running geweest en wil langzaam terugkeren in de maatschappij. Ik wil weer werken en iets voor anderen betekenen. Het vrijwilligerswerk helpt mij om regelmaat te krijgen in mijn leven en me weer nuttig te voelen. Het is een win-winsituatie. Zij is blij met mij, maar ik ben minstens zo blij met haar.” 

VTV-thuismaatjes in cijfers VTV is een initiatief van MEE ZHN. In 2021 hebben 150 thuismaatjes zich als vrijwilliger ingezet om 250 kinderen en volwassenen met een beperking extra aandacht en ondersteuning te geven. Op die manier ondersteunen zij ook de vaste mantelzorger. 

Aanmelden

Wie net als Kitty ook een Thuismaatje wil worden voor een kind, jongere of volwassene met een beperking, vindt meer informatie en vacatures op www.wijzijnvtv.nl/vrijwilligers. VTV Thuismaatjes is actief in regio Delft en regio Den Haag. Beide regio’s willen graag nog heel veel vrijwilligers de kans geven om net zo’n mooie ervaring op te doen als Kitty.