Drie Heijdse redders in een TV serie van de EO.
Drie Heijdse redders in een TV serie van de EO. (Foto: Matty van Wijnbergen.)

Heijdse KNRM-ers in TV serie 'Redders op Zee'

Vrijwilligers van de KNRM nemen in de nieuwe tv-serie Redders op zee letterlijk en figuurlijk een duik in het diepe. Letterlijk in hun functie als redder, figuurlijk als hoofdrolspeler in een tv-serie.

De bescheiden redders van de KNRM treden niet graag op de voorgrond, maar als zij daarmee het reddingwerk van de reddingmaatschappij breder kunnen bekendmaken staan zij vooraan

De tv-serie geeft een inkijkje in wat er gebeurt als de reddingboot de haven heeft verlaten voor een reddingsactie op het water én in het leven van de bevlogen redders. Met dit laatste wil de KNRM laten zien dat je als vrijwilliger geen superheld hoeft te zijn, maar dat het gewone mensen zijn zoals u en ik. Maar dan wel het soort dat onbaatzuchtig en vol toewijding klaarstaat voor een ander. De tv-serie geeft een goed beeld van de verschillende omstandigheden waarin de bemanning haar werk doet. Daarnaast laat het de impact zien die het reddingwerk heeft op niet alleen de vrijwilliger, maar ook zijn of haar omgeving. Bemanningslid zijn bij de KNRM is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Als de pieper gaat, moeten zij binnen enkele minuten kunnen uitvaren.

De tv-serie maakt gebruik van actiebeelden van meerdere reddingstations. Hiervoor zijn op de reddingboten camera’s bevestigd en wordt de bemanning gevraagd om een go-pro te dragen op het overlevingspak. Deze actiebeelden worden in de serie gebruikt en waar nodig geven de bemanningsleden en geredden achteraf een toelichting in een interview. Hiernaast vinden er draaidagen plaats waarbij de filmcrew een kijkje neemt bij een vrijwilliger thuis. Van reddingstation Ter Heijde zijn Eric van den Akker (49 jaar, 15 jaar KNRM), Ger Burger (51 jaar, 10 jaar KNRM) en Natascha Ringeling (44 jaar, 6 jaar KNRM) gevolgd.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) helpt en redt al bijna 200 jaar mensen in nood op het water, 24/7, onder alle omstandigheden. Van haven tot vaarwater, van strand tot zee. De KNRM heeft 1.400 vrijwilligers. Op de 45 reddingstations langs de kust en binnenlands vaarwater bemant deze groep 75 reddingboten. Tezamen komen ze meer dan 2.000 keer per jaar in actie en redden en helpen maar liefst zo’n 3.000 mensen. De KNRM is een zelfstandige organisatie, die afhankelijk is van donaties, giften en nalatenschappen.

Meer informatie: www.knrm.nl

Redders op zee / vanaf dinsdag 11 oktober / NPO1 / EO / 21:30 uur