Louise den Hoed (zittend) met bezoekers Maureen, Kim en Grace.
Louise den Hoed (zittend) met bezoekers Maureen, Kim en Grace. (Foto: GvdIJ)

Pionierskerk rijkt Loosduiners luisterend oor en helpende hand

De drie jaar geleden begonnen pionierskerk Lichtdelen in Loosduinen is onlangs gestart met gratis coachinggesprekken voor mensen die zelf moeite hebben om hun problemen aan te pakken. Ook wordt een project opgezet waarbij leden van de gemeenschap verzorgingsproducten inzamelen voor mensen die geld tekort komen om dat zelf te kopen.

Gerard van den IJssel

De nog kleine gemeenschap pioniert onder de vleugels van de Protestantse Kerk in Loosduinen. “We zijn hier echt aan het ontdekken wat bewoners verbindt”, vertelt Louise den Hoed, de drijvende kracht achter de pioniersplek. Zo is onder meer de Kliederkerk ontstaan, een tweemaandelijkse bijeenkomst in de Ds. W.E. den Hertogschool waar kinderen en volwassenen creatief aan de slag gaan rond een gezamenlijk thema. “Bij een van deze kliederkerken stond het Bijbelverhaal van David en Goliat centraal en hoe mensen zich soms zelf ook voelen als een kleine underdog tegenover een veel sterkere tegenstander. Goliath stond symbool voor verschillende obstakels in het leven, zoals eenzaamheid, angst, stress en onzekerheid. Die verhalen bleven bij mij hangen.”

Louise den Hoed, die naast haar werk bij Lichtdelen ook actief is als zelfstandig lifecoach, is daarom gestart met persoonlijke coachinggesprekken. “Bijbelse inspiratie en een goed gesprek zijn daarbij het uitgangspunt. Het hoeft niet specifiek over geloofsvragen te gaan. Tot nu toe heb ik vier mensen met zulke coachinggesprekken kunnen helpen. De kerk heeft daarvoor uren vrijgemaakt en we krijgen ook donaties van andere organisaties om dit mogelijk te maken. Het is erg bijzonder om dit te mogen doen. Als lifecoach stel je vooral heel veel vragen en hou je als persoon afstand. Je probeert dan vooral mensen weer in hun kracht te zetten. Als pastoraal coach ben ik veel persoonlijker betrokken. Dat vind ik mooi. Het is ontzettend fijn om te mogen werken vanuit passie en gevoel. Het sluit veel meer aan bij hoe het vroege Christendom was. Gewoon naar elkaar omkijken en elkaar liefhebben.” 

'Bijbelse inspiratie en goed gesprek zijn het uitgangspunt'

Mensen die behoefte hebben aan een coachinggesprek kunnen daarvoor via de mail of telefonisch een afspraak maken op een woensdag. De contactgegevens staan op de website Lichtdelen.nl.
Lichtdelen is nog aan het pionieren. Nieuwe leden zijn meer dan welkom, maar door de coronabeperkingen is alles wel net iets anders dan gewenst. “We waren juist goed op weg”, vertelt Louise. “Naar een Bijbelkeuken, de gezamenlijke maaltijden met zinvolle tafelthema's, kwamen meestal zo’n 12 mensen. De vieringen trokken ongeveer dertig mensen en de Kliederkerk zo’n 35 bezoekers. Maar ik ben al blij als ik bij één gezin het verschil kan maken hoor. Grace is een van de Loosduiners die regelmatig langskomt bij Lichtdelen. “Ik kom hier graag. Louise laat iedereen op zijn eigen manier geloven. Ook niet-gelovigen zijn welkom of mensen met een ander geloof. Dat is heel fijn. Het is zonder verplichtingen.” De deelnemers komen regelmatig bij elkaar in de eigen ruimte van Lichtdelen aan de Schwerinkade.

Brood of shampoo

Een van de andere projecten waaraan de deelnemers van Lichtdelen werken is gericht op mensen in Loosduinen die het financieel moeilijk hebben, vertelt Louise. "Als je aan het eind van de maand moet kiezen tussen het kopen van een brood of shampoo, wat doe je dan? Wij gaan met onze deelnemers pakketten samenstellen met verzorgingsmiddelen zoals zeep, shampoo en menstruatieproducten. Die kunnen we dan uitreiken aan mensen die het anders niet kunnen kopen of hele moeilijke keuzes moeten maken.”