Om bij het water te komen, klimt het mannetje op de rug van een vrouwtje.
Om bij het water te komen, klimt het mannetje op de rug van een vrouwtje. (Foto: Dierenbescherming)

Vrijwilligers voor paddentrek gezocht

Tussen eind februari en half april trekken padden vanuit hun winterverblijf naar de plek waar ze gaan voortplanten. Daarbij moeten ze drukke wegen oversteken. Om te voorkomen dat ze worden overreden zetten vrijwilligers ze over. De Dierenbescherming zoekt nog mensen die hierbij een handje willen helpen.

In Den Haag zijn diverse plekken waar de padden de oversteek maken. Dat zijn: Dotterbloemlaan (Loosduinen), Duinweg, Kwekerijweg, Laan van Poot, Park Leeuwenbergh, Pompstationsweg, Sportlaan/Daal en Bergselaan en Wijndaelerduin (Loosduinen). 

Aan de paddenoverzetters wordt gevraagd om in de periode van eind februari tot half april, in elk geval zes weken lang, één vaste avond per week, beschikbaar te zijn. De vrijwilliger gaat ongeveer 3 à 4 uur per avond op pad. Hij loopt door de desbetreffende straat en zet de amfibieën met de hand over. Omdat de dieren bij het begin van de schemering met hun trek beginnen, start de paddenoverzetter vanaf 19.00 uur en blijft hij tot 22.00 uur op de plek waar de dieren de oversteek maken.

Omdat de Dierenbescherming inzicht wil hebben in de populatie, wordt de paddenoverzetter ook gevraagd om de aantallen dieren te noteren en zelf een zaklamp mee te nemen. Vrijwilligers ontvangen een reflecterend hesje en informatiefolders om uit te delen aan passanten.

Voor geïnteresseerde dierenvrienden wordt een online informatieavond georganiseerd op woensdag 9 februari van 19.00 uur tot 20.00 uur. Aanmelden hiervoor kan via de website www.dierenbescherming.nl/paddentrek. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen via paddentrekzuidwest@dierenbescherming.nl