Er zijn niet alleen zonnepanelen geplaatst, ook spouwmuren en daken zijn geïsoleerd.
Er zijn niet alleen zonnepanelen geplaatst, ook spouwmuren en daken zijn geïsoleerd. (Foto: Hofstad Lyceum)

350 zonnepanelen op daken Hofstad Lyceum

Het Hofstad Lyceum is de afgelopen maanden flink verduurzaamd. Dit levert een flinke besparing op doordat nu veel minder energie wordt verbruikt. Ook kan het karakteristieke schoolgebouw uit 1958 nabij winkelcentrum De Savornin Lohmanplein hierdoor minimaal 15 tot 20 jaar langer mee, aldus wethouder Hilbert Bredemeijer (onderwijs). 

De afgelopen maanden heeft de school samen met de gemeente Den Haag flink geïnvesteerd in een pakket aan duurzaamheidsmaatregelen. Zo zijn alle spouwmuren, voeren en daken geïsoleerd, is het gehele gebouw voorzien van isolerend HR++glas, zijn alle lampen en TL-verlichtingen vervangen door LED-lampen en is de gehele meet- en regeltechniek voor de verwarming en luchtventilatie vernieuwd. Als klap op de vuurpijl liggen er op de daken ruim 350 zonnepanelen. 

Drie jaar voorbereiding

Hoewel het gebouw modern oogt en modern is ingericht met de nieuwste ICT-voorzieningen, is het in de kern een gebouw uit 1958. Aan het verduurzamingsproject is een voorbereiding van drie jaar vooraf gegaan. “Met op maat gemaakte duurzaamheidsmaatregelen, kunnen karakteristieke schoolgebouwen zoals Hofstad Lyceum, het voormalige Sint Janscollege, minimaal 15 tot 20 jaar langer mee en dat is natuurlijk fantastisch voor zowel leerlingen als docenten”, aldus Wethouder Onderwijs Hilbert Bredemeijer. Met deze verduurzamingslag is ruim 1,5 miljoen euro gemoeid. Deze investering zorgt ervoor dat het in de school  niet alleen aangenaam verblijven is, maar dat er ook veel minder energie wordt verbruikt en dus kosten worden bespaard. “De ventilatie is in orde, in alle lokalen kan het CO2 gehalte worden gemeten en op de momenten dat de school niet in gebruik is, wordt er zelfs energie opwekt”, aldus de trotse rector Josefien Hal.
Hofstad Lyceum is één van de scholen van het Haags scholennetwerk van de gemeente Den Haag, die actief meedenken en meepraten over duurzaamheidsmaatregelen op scholen.


Gerenoveerde Loosduinse Hof aanwinst voor heel Loosduinen

Wie het voormalige verzorgingshuis de Loosduinse Hof binnenloopt, zal versteld staan van het gerenoveerde gebouw. Beneden loop je direct een prachtige ontmoetingsruimte in en daarnaast komt een groot restaurant. De Loosduinse Hof is omgetoverd tot een modern appartementencomplex van 101 woningen. Er wordt geen zorg geboden, wel is het voor een deel wonen met een plus. Voor mensen die soms net wat steun kunnen gebruiken doordat zij bijvoorbeeld wat eenzaam zijn, of een rugzakje hebben.

Ankie Driessen

Het gebouw wordt op 30 april officieel geopend door de stadsdeeldirecteur van Loosduinen en de directeur van verhuurder Staedion. Vanaf 1 maart is het gebouw al grotendeels in gebruik. Behalve de bewoners, kunnen de wijkbewoners bepaalde uren er gebruik van maken.

De enthousiaste Hofmaker - hij legt verbindingen - Dennis van Toorn vertelt over de bijna oneindige mogelijkheden die het gebouw biedt voor de bewoners en Loosduinen. Hij somt op: "Er is een grote ontmoetingsruimte, een restaurant van 330 m2, een kapper, Florence en Anton Constance (begeleiding) zijn er gehuisvest, er is een medische pedicure, een fysiotherapeut, een bruin café, een leeshoek en een winkel. De organisatie Verzilveren die hier eerder onderdak had, gaat in de Loosduinse Hof opnieuw alle activiteiten voor haar rekening nemen zoals kaarten, biljarten, bloemschikken, schilderen enzovoorts. Eigenlijk hoef je de deur niet meer uit. Aan de wijkbewoners wordt juist gevraagd sommige dagen binnen te komen”, zegt Dennis uitnodigend.

“Wat ik jammer vind is dat het gebouw geen andere naam krijgt. Het blijft nu zo aan zorg herinneren maar de mensen die hier wonen - er wonen er nu ruim 40 - wonen hier zelfstandig of met ondersteuning van Anton Constandse in een studio, in een 1, 2 of 3 kamerwoning. Voor eventuele thuiszorg kunnen ze aankloppen bij het kantoor van Florence. 

Leeftijdsgrens voor woningen is verlaagd

In principe zijn de bewoners 65 jaar en ouder. Omdat nog niet alle huizen zijn verhuurd, is de leeftijd verlaagd naar plusminus 60 jaar. Een deel van de woningen (15 stuks) is bestemd voor mensen met een rugzakje. Ze komen binnen via Woonnet of via Anton Constandse. De woningen zijn allemaal eigendom van woningcorporatie Staedion. Het restaurant wordt geëxploiteerd door Stichting Escamp van Peter Verstappen.

Samen werkten Verstappen en Van Toorn lange tijd in enkele Haagse wijken. "Om de verbinding tot stand te brengen voor mensen die wat meer steun nodig hebben. Of om sommigen die bijvoorbeeld wat verder af staan van de arbeidsmarkt, weer op een ander spoor te zetten. Stichting Escamp zet zich ook in voor iemand die bijvoorbeeld een stageplaats zoekt of vrijwilligerswerk, ongeacht of hij een rugzakje heeft. Dit gebeurt door verschillende leer-werktrajecten die ook worden aangeboden in de Loosduinse Hof."

"Ook voor mensen die in de Loosduinse Hof wonen en een 'rugzakje' hebben, telt dat ze geholpen worden”, besluit hofmaker Van Toorn.

Volgens  Dennis van Toorn biedt het gebouw veel mogelijkheden.