Afbeelding
(Privéfoto)

De opbouw

Na mijn vorige column over ‘afbraak' vind ik wel, dat ik iets moet schrijven over opbouw en het opbouwen. Er is nu weer ruimte voor optimisme. Het leuke hierbij is, dat dit wordt ingegeven door de gemeente zelf. Als je het coalitieakkoord leest wordt je vanzelf… Ik hoor u denken. De gemeente, die positief naar zaken kijkt, dat kan bijna niet en toch is dit enigszins het geval. Na het presenteren van het coalitieakkoord, gepaard gaande met de begeleidende tekst in de kranten van 'we moet meer betalen voor minder, viel mij meteen op dat veel mensen het gevoel hebben, dat ze nog meer in de put terecht (zullen) komen. Nu weet u zelf nog wel van het leuke spel ‘ganzenborden' dat je een bepaald getal moet gooien om weer uit de put te komen. De kansen hiervoor zijn niet bepaald groot en dat leidt soms tot een beetje ergernis.

Waar komt dan toch dit optimisme dan vandaan? Er stond een artikel in de krant met de mededeling dat Den Haag wil dat de bewoners meedenken over allerlei zaken de stad aangaande. Geweldig; eindelijk mogen we meedenken. Het was wel een heel klein artikeltje in de krant. Het stond ‘verdekt' opgesteld en menig bewoner zal dit hebben gemist. Beurt voorbij volgens het ganzenspel of zoveel stappen terug!
Neen hoor, we mogen eindelijk meedenken. Als je hier trouwens over nadenkt, is het dus gek dat we schijnbaar daarvoor niet mochten meedenken. En als je dat blijkbaar toch deed, was dit dus verspilde energie? Moeite voor niets en wederom een beurt overslaan!
Meedenken is mooi, maar als je dan leest dat er bijvoorbeeld betaald parkeren in veel wijken wordt ingevoerd... Er hoort eigenlijk eerst onderzoek gedaan worden; zoeken naar draagvlak onder de bewoners, voordat het kan worden ingevoerd. Meedenken is hier schijnbaar niet van toepassing! In dit geval is het wederom onverklaarbaar hoe de gemeente zelf denkt en handelt.
In andere wijken worden bewoners gelukkig nog wel geraadpleegd betreffende het betaald parkeren. Misschien is het mee-denk-vermogen daar groter of ja waarom eigenlijk?
Goed, we blijven enthousiast en positief en gaan meedenken. Ik hoop wel dat ze ons kunnen vinden. Het betekent toch weer dat we moeten uitvinden waar we over mee gaan denken en wie we hiervoor moeten benaderen. Zorg wel dat je op tijd erbij bent, omdat de termijn snel verstreken is om mee te kunnen doen aan dit denk-spel!
Als ik hier zo overdenk is een Haags ganzenbord spel helemaal zo gek nog niet. De gemeente draait aan de knoppen of gooit met de dobbelstenen en de bewoners lopen netjes als ganzen in een rijtje er achteraan. Als dit nu verstaan wordt onder burgerparticipatie, kunnen we nog beter voor de ganzenlever gaan met Kerst.