Sint in de Stint op weg naar het winkelcentrum.
Sint in de Stint op weg naar het winkelcentrum. (Foto: Frits van Gaans)

Sinterklaas aangekomen in Loosduinen

Op zijn ronde door Nederland, sloeg Sinterklaas Loosduinen natuurlijk niet over. Zaterdag kwam hij aan het einde van de ochtend met de schuit aan bij molen De Korenaer. 

Al bij de Loosduinse molen werd hij opgewacht door een hele grote schare ouders met kinderen. Ze hadden duidelijk reikhalzend naar zijn komst uitgekeken. Voorzitter van de commissie Loosduinen, Pjer Wijsman, heette de kindervriend van harte welkom. In een Stint - Ozosnel had een rustdag - en begeleid door Pieten ging hij vervolgens naar winkelcentrum Loosduinen. Ook daar was zijn komst niet onopgemerkt gebleven. De Pietenband had het toegestroomde publiek al opgewarmd. Zodra Sinterklaas zijn eerste passen op het plein zetten werd hij luidkeels toegezongen. De kinderen die dat wilden, konden na afloop ook nog met Sinterklaas op de foto. 

Corona

Het was voor het eerst na twee jaar dat er weer een officiële aankomst van Sint in Loosduinen plaatsvond. Vorig jaar bracht Sinterklaas vanwege de coronaperiode nog stilletjes een onaangekondigd bezoek aan het winkelcentrum in Loosduinen om een te grote toeloop van ouders en kinderen te voorkomen.


Loosduinen loopt massaal uit voor avond met raadsleden

Ruim 150 inwoners van stadsdeel Loosduinen waren maandagavond afgekomen op een bijeenkomst met gemeenteraadsleden in het pand van muziekcentrum Popradar aan de Burgemeester Hovylaan. Daarmee was het stukken drukker dan gedacht. Ook de politieke partijen waren met meer mensen aanwezig dan vooraf aangemeld.

Door Gerard van den IJssel

Enkele jaren geleden organiseerde de gemeenteraad soortgelijke avonden in de stadsdelen Laak en Escamp. Vanwege corona kwam de geplande serie bijeenkomsten daarna stil te liggen. De bedoeling is dat in de komende jaren weer alle stadsdelen worden aangedaan. De avond in Popradar wordt geleid door gemeenteraadslid Robert Barker van de Partij voor de Dieren. Hij legt uit dat de aanwezigen in kleine groepjes worden opgesplitst om over deelonderwerpen te praten, waarvan de uitkomsten later op de avond weer plenair kunnen worden teruggekoppeld. "Aan de hand van uw kleur wordt u ingedeeld bij een gesprekstafel”, zegt Barker. Het leidt tot enige consternatie en flauwe grapjes tussen raadsleden van de VVD en de PVV. Barker haast zich om te zeggen dat het om de kleur van de naambordjes van de mensen gaat en niet om hun huidskleur.

Loosduinen nóg leuker 

In vier zalen van Popradar komen bij de gesprekstafels al snel de problemen, wensen en ideeën van de bewoners op tafel. Centrale vraag: ‘Hoe maken we Loosduinen nóg leuker?' De verkeersveiligheid in Loosduinen is een terugkerend thema. Net als de groenvoorzieningen, activiteiten voor jongeren en de nieuwbouwplannen. "Niet elke postzegel hoeft bebouwd te worden”, zegt iemand. Een andere bewoner waarschuwt voor overbewoning en de uitbreiding van GGZ-locaties in de wijken, waardoor meer overlast wordt gevreesd. Ook het Winkelcentrum Loosduinen komt ter sprake. "Zoals het nu is, kan niet meer”, zegt een bewoner. "Maak het gezelliger, bijvoorbeeld met meer horeca zodat er meer mensen komen. Dan wordt het weer een plek waar heel Loosduinen trots op kan zijn.”

Afspraak is afspraak 

Tijdens de plenaire terugkoppeling blijkt bij bijna alle gesprekstafels één thema keer op keer te zijn genoemd. Veel bewoners zijn de gebrekkige communicatie door de gemeente zat. "Hou je aan je afspraken”, klinkt het verwijtend. "Ook als de toezeggingen al tien jaar oud zijn. Afspraak is afspraak.” En misschien nog wel veel belangrijker: "Laat weten hoe het ermee staat. Wees eerlijk, houd de bewoners op de hoogte en leg uit waarom dingen soms heel lang duren.”

Genoeg mooie ideeën 

Na afloop kijkt buurtbewoner Hans Dolkens met gemengde gevoelens terug op de avond. "Dit is de eerste keer dat ik bij een bijeenkomst met politici ben, dus ik ben nog hoopvol. Maar de vraag is nu natuurlijk wel of de gemeenteraadsleden het lukt om de wethouders in actie te krijgen. Ze moeten zich nu gaan bewijzen.” Wijkbewoonster Luna Beyd is al net zo afwachtend. "Ik kende maar twee van de ruim twintig gemeenteraadsleden, dus ze mogen nog wel wat aan hun bekendheid gaan doen. Ik vond het best moeilijk om de dingen die ik belangrijk vond onder de aandacht te brengen. Ik woon in Vroondaal en daar spelen weer hele andere dingen dan in de overige wijken. Als ik dan hoor over armoede en eenzaamheid, snap ik ook wel dat mensen dat soms even belangrijker vinden.”
Robert Barker, die de avond keurig binnen de tijd tot een goed einde wist te brengen, geeft toe eigenlijk weinig nieuwe dingen te hebben gehoord. "Op de meeste onderwerpen was ik wel voorbereid, zoals vragen over bus 23 en de bomenkap in Madestein. Alleen de felheid waarmee werd geklaagd over de slechte communicatie vanuit het stadhuis verraste me. Daar moeten we als politiek echt wat aan doen. En daarnaast viel me op dat toegankelijkheid een veel groter thema is dan ik dacht. Loosduinen vergrijst, dus dan is het wel belangrijk dat openbare gebouwen en de openbare ruimte voor iedereen goed bereikbaar blijven. Deze zaal in Popradar bijvoorbeeld is niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel. Dat kan eigenlijk niet natuurlijk.”


Volle bak bij de gesprekstafels van ‘Raad in de Stad' in Popradar.