Tjalle Jong is vanaf 28 november de nieuwe eigenaar van Speciaalslagerij Jeursen.
Tjalle Jong is vanaf 28 november de nieuwe eigenaar van Speciaalslagerij Jeursen. (Foto: pr)

Speciaalslagerij Jeursen blijft Jeursen maar wordt van Tjalle Jong

Traiteur en speciaalslagerij Jeursen (1904) aan het Loosduinse Hoofdplein 221 in Den Haag krijgt 28 november een nieuwe eigenaar: Tjalle Jong (1996). De bekende ambachtelijke slagerij in Loosduinen Den Haag is met deze wisseling van de wacht door 'eigen kweek' verzekerd van management dat kwaliteit en traditie in ere houdt, maar oog en oor heeft voor nieuwe ontwikkelingen. 

Hoewel zijn voornaam anders doet vermoeden, is Tjalle geboren en getogen in het Haagse, en was opvallend vaak in Loosduinen te vinden. Het dorpse karakter en de gezelligheid van de wijk - zeker tegen de feestdagen - trokken hem aan. Op vijftienjarige leeftijd meldde hij zich bij slagerij, op zoek naar een bijbaantje. Henry Jeursen en zijn vrouw Karin namen hem aan en kregen al snel door dat de jongen uit het goede hout was gesneden. "Een harde werker, met oog voor kwaliteit en detail. Al op die leeftijd dacht Tjalle met klanten mee wat betreft: menusamenstelling, bereidingstijd tot zelfs welke dranken het beste pasten bij het voorgenomen menu”, aldus Henry Jeursen.

Het geheim van Jeursen

Jong kwam via het leerlingwezen in een officieel leertraject bij de Loosduinse speciaalslagerij. “Ja, ik ben eigen kweek”, grapt de bijna-eigenaar/slager. “Het was als thuiskomen; het ambacht en de samenwerking met de collega’s. Het mooie was, en is eigenlijk nog steeds, niet alleen Henry en Karin begeleidden me, maar het hele team. Zo stak ik van iedereen wat op en dat deelde ik weer met de anderen”, herinnert Tjalle zich. 

'Een deel van het geheim van Jeursen is de samenwerking'

Nog altijd werken er teamleden bij de speciaalslagerij die hem als vijftienjarige zagen binnenkomen. Met Henry's en Karins aanstaande pensionering wordt Tjalle hun werkgever. Toch verwacht niemand dat de verhoudingen anders worden, Jong zelf allerminst. “Een deel van het ehm… geheim van Jeursen is juist die samenwerking. Dat zit in me gebakken doordat ik hier zo jong begon. Ik zou wel gek zijn om dat te veranderen”, aldus de speciaalslager. Ook Henry en Karin Jeursen hebben er alle vertrouwen in. “Dat blijkt alleen al uit het moment van de overdracht: net voor de feestdagen. En nee, wij zijn niet van plan bij te springen, wij zijn er niet eens!”, lacht Karin. “Tjalle en ons, eh… zijn team hebben meer dan genoeg ervaring met eindejaarsdrukte”, weet de slagersvrouw. 

Historie

Tuindersknecht Cornelis Jeursen startte in 1904 de slagerij in een schuur van een bevriende tuinder en verkocht zijn ambachtelijke vleeswaar huis-aan-huis en via mond-tot-mondreclame. In 1911 betrok de stichter een winkelruimte aan de Wilhelminastraat die toen nog bij het dorp Loosduinen behoorde. Sindsdien is de slagerij in de familie gebleven. Na de aansluiting van Loosduinen bij Den Haag in 1923 kwamen dienstbodes van 'op het zand' en zelfs van diplomatieke missies uit het centrum naar het 'verre' Loosduinen voor het oer-Hollandse kwaliteitsvlees en dito vleeswaren.

Carrièrekansen

Kleinzoon Henry en zijn vrouw Karin stoomden sinds 1991 de winkel klaar tot de traiteur en speciaalslagerij die het nu is. Regionaal rund- en varkensvlees dat ze zelf uitsnijden, seizoensproducten, eigen hammen, verse worst, zelfgemaakte soepen en (bij)gerechten, kortom: met recht konden ze zich afficheren als speciaalslagerij en traiteur.

Maar Henry en Karin gingen verder. Zoals dat toen nog heette: winkelmeisjes en slagersjongens kregen kansen om carrière te maken in het bedrijf. Zo ook Tjalle die in 2011 totaal niet wist wat hij wilde. Het echtpaar nam hem onder hun hoede, leerde hem het vak en de administratieve rompslomp eromheen. Echter, de zogeheten fijne kneepjes zag de jongeman zelf, alsook de noodzaak om constant alert te zijn op nieuwe ontwikkelingen zoals vlees van regionaal vee.

Jong en alert

Tjalle voelt naar eigen zeggen “tot in zijn botten de traditie en de afkomst van speciaalslagerij Jeursen”. “Da’s natuurlijk mooi voor ons als scheidende generatie”, vult Henry aan, “maar waar we echt gerust op zijn is dat hij jong en alert genoeg is om in te kunnen spelen op de klantwensen van vandaag de dag. En dat met de volle steun en inzet van het fantastische team”, aldus de laatste naamgever van de topslagerij uit Loosduinen.