Op de foto links staat Jolanda Melchers, rechts Matthies Lindeman, in het midden Wietske Welbedacht en achter staat Java, een begeleidster.
Op de foto links staat Jolanda Melchers, rechts Matthies Lindeman, in het midden Wietske Welbedacht en achter staat Java, een begeleidster. (Foto: Harry Oosterveen)

Villa Bijzonder biedt veilige leer-en werkplek in prikkelarme omgeving


Villa Bijzonder, het leer-werkproject voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en maatschappij in Villa Ockenburgh, bestaat een jaar. Inmiddels stroomden ongeveer tien mensen uit naar een baan in de gastvrijheidssector en vonden anderen een veilige leer-en werkplek op het landgoed. Wietske Welbedacht, voorzitter van Stichting Villa Bijzonder, noemt het project nu al een succes. Burgemeester Jan van Zanen verricht op 6 oktober de door corona uitgestelde opening.

Door Harry Oosterveen

Een geestdriftige Wietske ontvangt ons in de tuinkamer van Villa Ockenburgh. "Op onze tien leerlingen die een nieuwe werkgever vonden of hun praktijkverklaring haalden, zijn we megatrots”, vertelt ze stralend. Een klinkend resultaat, perfect passend bij de doelstelling: de leer-werkomgeving moest een win-winsituatie worden voor alle stakeholders: de buurt, Villa Ockenburgh en de leerlingen zelf. In mei 2021 vond de oprichting plaats, voortvloeiend uit Villa Ockenburgh. "Als HR-manager wilde ik een leer-werkplek creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en maatschappij. Van Speciaal- en ZML-scholen uit de omgeving kregen we zoveel aanvragen voor het plaatsen van leerlingen, dat ik vond dat we daar iets mee moesten doen. Vandaar Villa Bijzonder.”

Voorheen opereerden de leerlingen in de Kas van Ockenburgh, beschikbaar gesteld door de horeca-exploitant van Villa Ockenburgh. Maar dat was geen prikkelvrije omgeving. Sinds kort gebruikt Villa Bijzonder de keuken in de vleugel van het landhuis. "Die is prikkelarm en gebruiken we ook voor besprekingen en oefenen van sollicitatiegesprekken”, legt Welbedacht uit. Het lijkt zo simpel: meedraaien in de samenleving. Maar voor mensen met een beperking is dat niet vanzelfsprekend. Villa Bijzonder brengt daar verandering in. Welbedacht: "Bij ons leren zij keukenbasisvaardigheden als bijvoorbeeld koekjes maken, sinaasappelen persen, maar ook kassa draaien, werkkleding wassen, simpelweg mensen begroeten.”

Zelfredzaam

Villa Bijzonder draait om verbinding, net als het buurtinitiatief dat leidde tot het realiseren van Villa Ockenburgh als horecabedrijf. "Onze leerlingen ontmoeten in een fijne omgeving andere mensen”, aldus Welbedacht. "De bedoeling is dat wij ze een stapje laten doorgroeien, dat ze zelfredzaam worden. Met hun opgedane gastvrijheidsvaardigheden kunnen zij straks uitstromen naar een duurzame baan bij een nieuwe werkgever die hen hier kan ontmoeten voor een gesprek.” Hard nodig, want werkgevers voelen zich nog altijd bezwaard mensen met een fysieke of verstandelijke beperking in dienst te nemen. "Wij kunnen hen helpen bij subsidieaanvraag zodat ze mensen uit onze doelgroepen kunnen aannemen en verlenen na uitplaatsing nazorg.” Naast een leer-werkomgeving biedt Villa Bijzonder eveneens dagbesteding aan bijvoorbeeld GGZ-cliënten.

Superleuk

Momenteel werken gemiddeld 20-25 mensen onder begeleiding van de twee ervaren krachten Java en Daan bij Villa Bijzonder, zo'n zes uren per dag. "Ze voelen dat ze erbij horen en doen werk wat ze leuk vinden”, zegt Welbedacht. Zo ook Jolanda Melchers, afkomstig van zorginstelling 's Heerenloo, en Matthies Lindeman. Jolanda werkt sinds de zomer op de woensdag als horecamedewerker. "De mensen zijn gezellig en ik vind mijn werk leuk: je leert hier van alles. Ik wil nog lang blijven.” Matthies doet ook horecawerk, sinds maart, op woensdag. "Superleuk om hier te werken”, vindt hij. "Mijn doel is om in de horeca terecht te komen. Bediening lijkt me wel wat. Ik heb al een keer een bardienst gedraaid.” Wietske Welbedacht: "Het geeft me veel energie als ik zie hoe de mensen groeien en hun zelfvertrouwen groter wordt.”