Op de Oude Haagweg worden de deelnemers aan de halve marathon aangemoedigd door toeschouwers langs de kant.
Op de Oude Haagweg worden de deelnemers aan de halve marathon aangemoedigd door toeschouwers langs de kant. (Foto: WM)

46e editie CPC loop in Den Haag verloopt sfeervol

Op zondag 25 september is de 46e editie van de City Pier City gehouden. Deze Haagse loopklassieker staat internationaal bekend om de halve marathon van topniveau. De route van deze afstand voerde ook door Loosduinen. 

Als eerste werd er gestart met de CPC4ALL loop waarbij gehandicapten en mensen  met een verstandelijke beperking konden meedoen. Na de CPC4ALL werd de gro-up Jeugdloop van 1 km en 2,5 kilometer gelopen. Om 11.00 uur werd er gestart met de 5 kilometer loop, en om 12.00 uur de 10 kilometer loop. De halve marathon startte om 14.30 uur. 

Halve marathon

De halve marathon werd tijdens deze 46e editie gewonnen door Andrew Kwemoi Rotich, in een tijd van 01:00:30. Daarna volgde Abraham Cheroben, in een tijd van 01:00:37. Isaac Temoi Kipsang finishte als derde in 01:00:42. Van de vrouwen finishte de Keniaanse Ludwina Chepngetich als eerste, in een tijd van 01:07:30. Gianluca Assorgia (01:07:07) en Marijke de Visser (01:14:51) volgden op de tweede en derde plaats.
De 5 Kilometer Loop werd gewonnen door Kevin Thomassin (tijd: 00:14:47) uit Frankrijk. Landgenoot Franck Dirat werd tweede met 00:15:25, op de voet gevolgd door Nederlander Chris van Wamelen met 00:15:25. Naomi Geleynse uit Den Haag finishte als eerste vrouw.

Scholieren

In de 5 Kilometer Loop voor scholieren haalde Luc van den Bulk van het Erasmus College in 00:18:38 als eerste de eindstreep, Raven Boutkabout (Den Haag) van het Montaigne Lyceum en Gabriel Slijper van het Erasmus College werden respectievelijk tweede en derde met 00:19:20 en 00:20:16.


Roep om ooievaarsnest naast molen in Loosduinen

Hart voor Den Haag en de Kom Loosduinen willen als symbool voor de band tussen het voormalige zelfstandige dorp en de grote stad Den Haag een ooievaarsnest naast de Loosduinse molen. Ze hebben ook al een geschikte plek op het oog.

De monumentale iep naast de Loosduinse molen de Korenaer heeft, ondanks verschillende reddingspogingen, het loodje gelegd. Hart voor Den Haag pleit nu voor een ooievaarsnest op de plek van de boom.

"Met het bestuur van Kom Loosduinen zijn we al een aantal keren bezig geweest om een ooievaarsnest op dit mooie stukje grond te krijgen, maar tot nu toe is dat helaas nog niet gelukt”, zegt Frits Gaans van het wijkberaad. Gaans kwam in contact met Hart voor Den Haag-fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg en vertelde haar over het plan. Ze was meteen voor. "Wat is er nou mooier dan de karakteristieke iep te vieren met het nieuwe leven wat een ooievaar met zich meebrengt?”, zegt Van Stuijvenberg. Ook Hart voor Den Haag-stadsdeelvoorzitter Ger Franke is enthousiast: "Ooievaars op deze mooie locatie en dan op de plek van de prachtige iep, dat moet toch gewoon gaan lukken?”

Historische plek

Ralf Sluijs, die als raadslid van Hart voor Den Haag Loosduinen onder zijn hoede heeft genomen, ziet het ook helemaal zitten. “Het culturele erfgoed van Loosduinen moet niet alleen behouden blijven, maar ook op de kaart worden gezet. Loosduinen hoort bij Den Haag maar de eigen identiteit moet wat ons betreft gekoesterd worden. De ooievaar is het symbool van Den Haag. Het toevoegen van een ooievaarsnest op historische Loosduinse grond, is daardoor een letterlijke verbinding tussen het dorp Loosduinen en de stad Den Haag”, zegt Sluijs. Hij gaat zich namens zijn partij  hard maken voor het laten uitkomen van deze wens en heeft het college schriftelijk gevraagd of het stadsbestuur hieraan mee wil werken.
Aan Frits van Gaans en het trio van Hart voor Den Haag zal het in elk geval niet liggen. In gedachten horen zij de ooievaars al klepperen op dit mooie stukje grond nabij het Loosduins Museum en molen De Korenaer.


Japanse tuin op Clingendael gaat na twee jaar weer open

De Japanse Tuin op Landgoed Clingendael gaat komende maand weer open. Van 15 oktober tot en met 30 oktober kunnen de bezoekers genieten van de esdoorns, de vele soorten mos en de herfstkleuren. Na coronatijd waarin de tuin dicht moest blijven, zou de Japanse Tuin in het voorjaar weer opengaan. Door een broedende sperwer was dit niet mogelijk. "Nu het broedseizoen voorbij is en de jongen zijn uitgevlogen, kan de tuin open voor publiek", vertelt stadsecoloog Esther op de website van het Haagse Groen. De Japanse Tuin is de oudste Japanse tuin van Nederland. En, met een oppervlakte van 6.800 vierkante meter is het ook de grootste van ons land. Open van zaterdag 15 oktober tot met zondag 30 oktober van 10.00 uur tot 16.00 uur.

De initiatiefnemers willen op deze plek een ooievaarsnest.