Cor en Carolien Offers gaan na de sluiting eerst genieten van hun vrijheid.
Cor en Carolien Offers gaan na de sluiting eerst genieten van hun vrijheid. (Foto: Ankie Driessen)

Bijna 100-jarige Offers Wonen en Mode sluit binnenkort definitief


Na bijna 100 jaar sluit Offers per 1 januari definitief haar deuren. In 1926 startte opa Offers een winkel met stof aan de meter, kleding, meubels en fournituren, een soort winkel van Sinkel. Bij de wederopbouw van Zeeland na de watersnoodramp ging Offers met meubels langs de deuren. Offers groeide uiteindelijk uit tot Offers Wonen en Mode in het karakteristieke pand aan de Loosduinse Hoofdstraat.

Door Ankie Driessen

“Niet alleen met de verkoop van meubelen maar ook met bedden, kleding, stoffering en woonaccessoires hebben we ons altijd staande gehouden. Alle crisissen en de coronatijd hebben we overleefd omdat we een breed assortiment hebben”, vertelt Cor Offers die al vanaf zijn 16e werkzaam is in het bedrijf. Nadat zijn vader stopte runt hij al meer dan 20 jaar het bedrijf samen met zijn vrouw.

Genieten

“Na de sluiting per januari gaan we eerste lekker genieten van onze vrijheid. Voorlopig even helemaal niets, want het was ruim 40 jaar keihard werken. Zeven dagen per week creatief er tegen aan. Als we ooit in de toekomst nog iets zouden opstarten is het misschien een winkel online met meubels van bekende merken. Kwalitatieve meubels die duurzaam zijn. Zoals we dat nu ook hebben. We willen dan met klanten winkelen bij onze leveranciers. Sommige klanten zijn na 20 jaar nog blij met onze meubels. Mensen zouden meer op duurzaamheid moeten letten waardoor het milieu minder wordt belast”, vindt Carolien.

'We zijn dankbaar voor onze trouwe klantenkring'

Het leukste van het bedrijf vinden Cor en Carolien het persoonlijke en goede contact met de klanten. “Dat komt voort uit de dorpse sfeer en omdat we vaak bij de mensen thuiskomen. Vroeger was dat nog intensiever omdat mensen op een bepaalde leeftijd naar het verzorgingshuis gingen en dan nieuwe meubels kochten. We adviseerden hen dan vaak aan huis. Het accent ligt nu niet langer op de senioren maar op de doelgroep vanaf 30 jaar. We hebben een zeer trouwe klantenkring en daar zijn we dankbaar voor."

Coronaperiode

“Een minder leuke tijd was uiteraard de coronaperiode. Alhoewel we dicht waren, ging het werk gewoon door. Het stofferen, het plaatsen van vloeren en raamaankleding is in die tijd toch allemaal gelukt”, vertellen zij.

'Plannen genoeg voor het centrum, maar er gebeurt niets'

Cor en Carolien vinden het jammer dat de herinrichting van het winkelcentrum nog steeds op zich laat wachten. In het winkelcentrum zijn veel familiebedrijven en kleine ondernemers die samen de gemoedelijke Loosduinse sfeer maken. Er zijn plannen genoeg, de communicatie met de gemeente is er wel maar er gebeurt niets."

De winkel blijft op woensdag, vrijdag en zaterdag voor het publiek open. Van 10 tot 17 uur. “Op de eerste dag liep het storm bij de opheffingsuitverkoop” vertelt Carolien. “Op een gegeven moment liepen er 200 mensen in de winkel en stonden klanten in een lange rij om af te rekenen. Eigenlijk waren we al direct leeg verkocht. Omdat beurzen in Duitsland zijn geannuleerd hebben we nu weer een mooie collectie staan met kortingen tot 50%. Orders die uit staan lopen ook na de sluiting per 1 januari gewoon door”, verzekert Carolien.

Appartementen

Het pand blijft in de huidige vorm bestaan. Er komen beneden twee winkelpanden en boven een aantal appartementen.