Wethouder Balster verstuurt deze week 4.843 stemcodes naar bewoners van Bohemen, Meer en Bos.
Wethouder Balster verstuurt deze week 4.843 stemcodes naar bewoners van Bohemen, Meer en Bos. (Foto: GvdIJ)

Proef met themastemmen in Bohemen, Meer en Bos

De gemeente Den Haag experimenteert de komende weken met themastemmen in onder meer de wijk Bohemen, Meer en Bos. Komende dagen krijgen de wijkbewoners een brief van de gemeente met een persoonlijke stemcode.

Gerard van den IJssel

In Bohemen, Meer en Bos gaat het om 4.843 bewoners die voor het eerst hun voorkeuren kunnen uitspreken op de thema’s die zij het belangrijkst vinden. De politieke partijen die gaan onderhandelen over het nieuwe stadsbestuur krijgen de uitslag als input voor het schrijven van hun coalitieakkoord.

Burgers betrekken

Naast Bohemen, Meer en Bos worden ook de bewoners in de wijken Rustenburg-Oostbroek en Benoordenhout uitgenodigd voor het experiment. De proef is bewust in deze drie wijken, omdat die qua opleidingsniveau, gemiddeld besteedbaar inkomen en migratieachtergrond van elkaar verschillen, maar wel samen representatief zijn voor de inwoners van Den Haag. “Wij zijn de eerste gemeente in Nederland die op deze manier zo’n proef uitvoert", vertelt wethouder Martijn Balster van Participatie. "Op deze manier blijven we zoeken naar nieuwe manieren om ieders mening te horen en om burgers zoveel mogelijk te betrekken bij besluitvorming van de gemeente. Ik ben hier trots op, en ik ben benieuwd naar de resultaten.”

Vijftien thema’s

Er zijn vijftien thema’s geselecteerd, zoals betaalbaar wonen, veiligheid, participatie, milieu, bouwen, cultuur, armoedeberstrijding, zorg en welzijn, leefbaarheid en sport. “Voor het bepalen van de thema's hebben we gekeken naar eerdere inwonersonderzoeken, peilingen en enquêtes”, vertelt Balster. “Ook zijn er gesprekken gevoerd met specialisten binnen de gemeentelijke organisatie, vooral om de juiste vragen en antwoordmogelijkheden te formuleren, waaruit de inwoners kunnen kiezen.” Verwacht Balster andere uitkomsten dan die eerder al naar voren kwamen uit de gemeentelijke peilingen en enquêtes? “Dat moet blijken. Het is een experiment, dus we willen nu juist kijken of het een toegevoegde waarde heeft of dat we zeggen ‘dat wisten we al’. Daar is het een proef voor.”

Wingsgebouw

De komende dagen ontvangen bewoners van Bohemen, Meer en Bos een uitnodigingsbrief met daarin een persoonlijke code om online mee te doen aan het themastemmen. “We hopen dat veel mensen dat doen, ook omdat het echt om hun eigen buurt of straat gaat”, zegt Balster. “We hebben de drempel om te stemmen zo laag mogelijk gemaakt. Je hoeft alleen maar naar een website te gaan. En als dat niet kan, hebben we ook nog gezorgd dat bewoners fysiek kunnen stemmen.” Mensen die minder goed de weg weten op internet kunnen terecht in het Wingsgebouw aan de Mozartlaan 207. Op maandag 21 maart van 10.00 tot 12.00 uur, donderdag 24 maart van 13.00 tot 15.00 uur, maandag 28 maart van 13.00 tot 15.00 uur en woensdag 30 maart van 10.00 tot 12.00 uur zitten daar mensen klaar om bewoners te helpen bij het uitbrengen van hun digitale stem.

Evaluatie

De uitkomsten van deze themaverkiezingen worden overhandigd aan de onderhandelaars van de politieke partijen. “Het is aan hen om te besluiten wat zij daarmee doen”, zegt Balster. “Maar de motie van Hart voor Den Haag waarin om het themastemmen is gevraagd, werd door de hele gemeenteraad gesteund, dus ik ben ervan overtuigd dat ze er serieus mee aan de slag gaan.” Later wordt de proef samen met de gemeenteraad geëvalueerd om te kijken of het voor herhaling vatbaar is. Balster hoopt dat het experiment slaagt en naar andere wijken kan worden uitgebreid, al was het maar omdat hij dan zelf ook een keer mee mag stemmen. “Ik woon in de wijk Mariahoeve, daar zijn ook wel wat thema’s waarover mensen graag een stem uitbrengen. Dus wie weet.”


UB40, DI-RECT en Maan naar Parkpop

De eerste namen voor Parkpop zijn bekend. UB40 met Ali Campbell, DI-RECT, Maan, Kevin & The Animals, Goldband en Froukje treden op tijdens de 40ste editie. Het gratis festival vind dit jaar voor het eerst plaats op het Malieveld op zondag 12 juni.

Na bijna drie jaar is het eindelijk zover. "We hebben helaas ons jubileum twee keer moeten uitstellen door corona maar dit jaar gaan we het eindelijk vieren met een geweldig programma. We kijken er naar uit om op 12 juni opnieuw te laten zien waarom Den Haag de muziekstad van Nederland is!'' zegt festivaldirecteur Guus Dutrieux.

Bij een jubileumeditie hoort een band van wereldformaat. Dat is de organisatie gelukt met het vastleggen UB40. Met de unieke stem van frontman Ali Campbell heeft de Engelse band meerdere hits als ‘Red Red Wine' en ‘Food For Thought' gescoord. Dit jaar laat Ali Campbell nogmaals zijn kunsten zien en horen tijdens Parkpop. En met DI-RECT en Goldband treden maar liefst twee Haagse bands op tijdens de jubileumeditie.





De sfeer zit er altijd goed in bij Parkpop.