Deividas Kumelis woont met plezier in Nederland. Dankzij een cursus bij TaalTaal kan hij gesprekken in het Nederlands nu goed volgen.
Deividas Kumelis woont met plezier in Nederland. Dankzij een cursus bij TaalTaal kan hij gesprekken in het Nederlands nu goed volgen. (Foto: Manou Vellekoop- Dijkhuizen )

Basketballer van The Hague Royals volgde cursus bij TaalTaal

Hoe leer je Nederlands als je vanuit Litouwen naar Den Haag verhuist om als professioneel basketballer te gaan spelen in The Hague Royals? Deividas Kumelis volgde hiervoor een onderdompelingscursus bij TaalTaal.

Hij komt uit Litouwen en is aanvoerder van het professionele basketbalteam ‘The Hague Royals'. Van jongs af aan is Kumelis al gefascineerd door sport. Favoriet waren Formule 1 en basketbal. Het was dan ook geen verrassing dat hij op zesjarige leeftijd naar een echte basketbalacademie ging. Zijn dagen waren vanaf dat moment gevuld met basketbal, basketbal en nog eens basketbal! Enkele jaren verstreken voordat Kumelis uiteindelijk een populaire basketballer werd bij ‘TheHague Royals'. En hoewel de resultaten van dit seizoen enigszins teleurstellend zijn, lijdt het geen twijfel dat het team met Kumelis als aanvoerder alleen maar zal groeien en terugveren. Want, in zijn eigen woorden: "Als je naar je hart luistert, dan komt het goed.”

Onlangs volgde hij ook een basiscursus Nederlands bij Taleninstituut TaalTaal in Scheveningen, zodat hij zich beter zou kunnen ontwikkelen als jeugdtrainer. Hij sprak nog helemaal geen Nederlands, maar kende wel een paar woorden en basiszinnen. "Ik had geluk, want The Hague Royals is een samenwerking aangegaan met TaalTaal. Op die manier heb ik een cursus Nederlands Onderdompeling 1 kunnen volgen." 

Kumelis denkt dat Onderdompelingscursussen geweldig zijn om de basis te leren. "Ik begrijp nu veel meer en ik kan met gemak misschien wel 60 procent van alle gesprekken volgen!”

De Litouwer woont met plezier in Nederland, maar hij worstelt nog wel met de uitspraak van de letters ‘g' en ‘h'. 

Kan je niet wachten om Deividas en zijn team in actie te zien? Ga dan naar www.thehagueroyals.nl en bestel je tickets. Wil je ook weten hoe Deividas nu ‘60 procent van alle gesprekken' begrijpt? Neem dan een kijkje op: www.taaltaal.nl/onderdompeling 

Vanaf de week van 25 april en 11 mei (woensdag) begint het seizoen voor 20 talen, waaronder ook Spaans, Engels Frans en Japans. Nieuw bij TaalTaal: Oekraïens! Gratis intakes zijn beschikbaar op https://www.taaltaal.nl/intake/ en op 26 maart en 9 april zijn er weer persoonlijke open dagen om kennis te maken met de leraren en de school