Afbeelding
(Foto: privéfoto)

Partijprogramma’s

U kent het wel; mogelijk hebt uzelf weleens moeten solliciteren en mogelijk hebt uzelf sollicitatiegesprekken gevoerd. Bij het eerste moet je een brief schrijven en een CV bijvoegen; bij dit laatste weet u dat u al die brieven zult moeten lezen. Vaak gebeurt het dan dat men vraagt naar de kwaliteiten, maar soms wordt er ook gevraagd naar de aandachtspunten. 

Tot zover deze alinea, maar wat heeft dit met de partijprogramma’s te maken. Het gekke is dat het net lijkt alsof de politieke partijen ook aan het solliciteren zijn. Eigenlijk zijn ze dit ook, alleen nu vragen ze om uw goedkeuring; uw stem! Als je dan de opsommingen leest van wat ze allemaal hebben gerealiseerd, een soort CV, denk je gauw; “Wat een uitslovers en heb je dit in je eentje gedaan?" Waar laat je de steun van de bewoners en hun ideeën. Geef hen ook eens wat krediet…

Natuurlijk mag je jezelf naar voren schuiven en benoemen wat je zoal gedaan hebt, maar waar blijven de mislukkingen. Daar waar je een te grote broek hebt aangetrokken en je eigenlijk moet vermelden dat, ondanks vorige verkiezingsbeloftes, het niet gelukt is. Naast alle ideeën, die mogelijk gerealiseerd zijn, vertel waar je gefaald hebt. Laat je menselijke kant zien en sla niet voortdurend op de ‘grote trom’! Daarnaast heb je natuurlijk anderen nodig gehad om zaken te kunnen realiseren met een meerderheidsvoorstel.

Lees de programma’s, de lange of korte versie en lees hoe het er soms vanaf druipt, maar waar staat nu wat de tekortkomingen zijn en waar men zich de volgende keer op focust.

Wat ook erg grappig is, is hoe dik sommige programma’s zijn of hoe moeilijk geformuleerd. Je gaat toch voor iedere stem; schrijf dan ook voor iedereen, die mag stemmen. Dikte in dit geval is geen maatstaf voor hoe geweldig je het doet. Je kunt je véél voornemen, maar de tijd zal leren of alles realiseerbaar is. Natuurlijk mag je dromen, maar je moet ook aangeven welke kant je op wilt met de gemeente; wees dus realistisch!

Zo meteen hebben we gestemd en dan gaan de coalitieonderhandelingen beginnen. Hoe moeilijk zal het deze keer zijn en hoeveel blaadjes van je partijprogramma lever je in om met anderen te willen regeren. Er moet geregeerd worden, compromissen gesloten, maar geef dat eerlijk aan en schrijf geen programma, dat hoog van de toren blaast. Voorlopig zullen we niet meemaken, dat één partij de meerderheid behaald. Je hebt elkaar nodig.

Geef aan waarop je kunt toegeven en vertel gewoon de waarheid, zoals je zou doen bij een sollicitatie. Laat gewoon je sterke kant zien, maar ook je zwakke kant.

Dat wil de kiezer lezen en horen! Opscheppen kan iedereen, maar laat niemand vallen.