Wethouder Arjen Kapteijns houdt de openingsspeech bij Quiet Den Haag
Wethouder Arjen Kapteijns houdt de openingsspeech bij Quiet Den Haag (Foto: Quiet Den Haag)

Quiet Den Haag helpt mensen die in armoede leven

“Armoede is vaak een verhaal van pech op pech op pech.” Ralf Embrechts is oud-directeur van de Tilburgse sociale dienst en oprichter van Quiet Nederland. Dit initiatief staat mensen bij die in armoede leven. Sinds kort gebeurt dat ook in Quiet’s vestiging aan de Scheepersstraat 136. Het is de twaalfde locatie van de organisatie in Nederland. Wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) kwam op een zomerse middag het openingslint doorknippen.

Door Jean Quist

Quiet lost niet als bij toverslag schulden op en geeft ook niet als vanzelfsprekend uitzicht op een prachtig mooie betrekking, benadrukt het Haagse teamlid Hein Wijnen. Hij noemt de vestigingen “een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn en even niets hoeven.” 

Transvaal en Moerwijk

De locatie aan de Scheepersstraat richt zich op mensen die in Transvaal en Moerwijk in armoede leven. Die wijken vormen in Wijnens woorden “een hele lange sliert van mensen die ‘een hard verhaal’ hebben." Voor die mensen zijn hij en zijn team kwartiermakers in Den Haag die op termijn meer vestigingen hopen te openen.
Wat cijfers van het CBS: in Den Haag leven naar schatting ruim 28.000 huishoudens met problematische schulden. In sommige wijken leeft één op de vijf kinderen onder de armoedegrens. Voor deze mensen, die vaak in stille armoede leven, zegt Quiet graag lawaai te maken. De mensen om wie het gaat, kunnen zich met een levenslang durend gratis lidmaatschap als ‘member’ verbinden aan Quiet. Bedrijven kunnen dat als ‘sponsoren’ doen en vrijgevige particulieren als ‘supporters’. Ondernemers doneren geen geld maar, niet zelden anoniem, producten en diensten of ondersteunen de mensen in iets anders waar ze goed in zijn.
‘Members’ moeten doorgaans wel wat schroom overwinnen voor ze bij Quiet langs gaan, weet Wijnen. Met armoede loop je nu eenmaal niet te koop. Anders dan veel andere organisaties werpt Quiet weinig barrières op voor mensen die zich willen aansluiten. “We werken op basis van vertrouwen,” legt Embrechts uit. “Want wie bij ons binnenstapt, doet dat niet voor niets. We laten geen formulieren invullen en vragen niet naar documenten.” Vertrouwen loont, citeert de Quiet-voorman uit een rapport van de Tilburgse universiteit. “Mensen vinden sneller een (deeltijd)baan en zijn gezonder en gelukkiger.” Dit ontdekten de onderzoekers ook: strengheid is niet altijd beter.

Geluksmomentjes

Members krijgen via het digitale deelplatform van Quiet producten of diensten van sponsoren en supporters uit Den Haag aangeboden. Een luxe lunch bijvoorbeeld, kappersbezoek, kaartjes voor het theater of een fietsreparatie. “Echte verwenmomenten”, zegt Wijnen. “Met elke gemeente is afgesproken dat die ‘geluksmomentjes’ nooit worden verrekend met de uitkering”, benadrukt Embrechts. “Het is te vergelijken met een voedselpakket van de Voedselbank; dat wordt ook niet verrekend.” En om in bijstandstermen te blijven: members hoeven er geen tegenprestatie voor te leveren.
Quiet wil mensen die in armoede leven de kans te geven om hun talenten te (her)ontdekken en in te zetten, bijvoorbeeld als vrijwilliger. “We zijn geen reïntegratiebedrijf”, zegt Wijnen, “maar als we goeie contacten hebben met werkgevers zullen we die zeker benutten.” Sociale ondernemers in Den Haag lieten volgens hem al doorschemeren daarvoor graag met Quiet in contact te willen blijven. Met de Participatie Keuken van Ben Lachhab wil Quiet Den Haag op twee scholen in Transvaal kinderen een dagelijks ontbijt aanbieden. “Per klas gaan gemiddeld vijf kinderen zonder ontbijt de deur uit”, rekent Wijnen voor. “En dat is niet omdat hun ouders er geen tijd voor hebben.”