Lina haalde de knijper samen met haar moeder op.
Lina haalde de knijper samen met haar moeder op. (Foto: gemeente Den Haag)

2000ste afvalknijper uitgedeeld in Laak

Sinds januari kan iedere inwoner van Den Haag een gratis afvalknijper aanvragen. De tienjarige Lina kreeg woensdag de 2000ste afvalknijper uitgereikt bij stadsboerderij Molenweide in Laak.

Elke dag zetten ruim 700 medewerkers van de gemeente Den Haag zich in voor een schone stad. Toch zwerft er op sommige plekken in Den Haag nog afval rond. Door het uitreiken van gratis afvalknijpers moedigt de gemeente het opruimen van zwerfafval aan.
"We willen allemaal wonen in een schone stad, zonder vuil en viezigheid. Geweldig om te zien dat al 2000 inwoners hun steentje bijdragen aan het schoonhouden van de stad”, aldus wethouder buitenruimte Hilbert Bredemeijer.
Steeds meer mensen zijn zich bewust van het milieu en willen meewerken aan een opgeruimde stad. Zo ook Lina: "Op school leer ik veel over afval en wat dit met het milieu doet. Ik raapte zelf al afval op, maar mijn buurvrouw zei dat dit met een afvalknijper nog makkelijker gaat. Ik hoop zo mee te helpen om de buurt schoner te houden."
Net als Lina een gratis afvalknijper aanvragen? Vraag dan een knijper aan via www.denhaag.nl/afval en kies daarna voor 'zorgen voor een schone buurt'. Per huishouden kunnen bewoners maximaal twee knijpers aanvragen.


Roep om verkeersdrempels in Oudemansstraat

Als het aan de bewoners en Hart voor Den Haag ligt, komen er snel verkeerdrempels in de Oudemansstraat. Bewoners van deze traat in het Haagse Laakkwartier worden regelmatig opgeschrikt door auto's die in de late avonduren voorbij scheuren, met en zonder knalpijp. De herrie verpest het woonklimaat. De grootste partij in de gemeenteraad, Hart voor Den Haag, trekt nu aan de bel. Raadslid Constant Martini heeft het college gevraagd om direct te beginnen met het aanleggen van verkeersdrempels. "Het is gepast als hier wat actie op wordt ondernemen", zegt het Hart voor Den Haag-raadslid. 

Eerder luidde actieve wijkbewoner, de heer A. van der Burg, al de noodklok over de situatie in de Oudemansstraat. Hij deed dit tijdens het jaarfeest van het wijkberaad Laakkwartier. De straat verandert volgens Van der Burg steeds meer in een racebaan in plaats van een ontsluitingsweg uit de wijk.


Onderscheiding voor 100-jarig HVV Laakkwartier

Laakkwartier bestaat inmiddels 102 jaar, maar de viering van het eeuwfeest werd vanwege corona pas op zaterdag 18 juni gevierd.  Burgemeester Jan van Zanen reikte bij deze gelegenheid de Koninklijke Erepenning uit aan het bestuur. 

Ton Beije

Tijdens een receptie voor genodigden, de dag voor de feestelijkheden, liep burgemeester Jan van Zanen kort de geschiedenis van de club door. Hij roemde voorzitter Ron Jansen en daarmee de hele club voor haar rol in Laak. "HVV Laakkwartier is nog steeds een echte buurtvereniging met een belangrijke maatschappelijke functie. Laak is niet denkbaar zonder HVV Laakkwartier”, aldus Van Zanen. De burgemeester was ook niet met lege handen gekomen. De club ontving een Koninklijke Onderscheiding en de daarbij behorende oorkonde. Net als Van Zanen had ook Kees Wenneker, als ambassadeur namens de KNVB, lovende woorden voor de jubilerende vereniging. Wenneker had de bekende jubileumvlag van de KNVB (Laakkwartier 1920-2020) meegenomen.
Sportwethouder Hilbert Bredemeijer tenslotte reikte voorzitter Ron Jansen voor al zijn verdiensten de Sportpenning van de gemeente Den Haag uit. Tijdens zijn toespraak memoreerde Jansen de aanwezigheid in 2013 van Louis van Gaal, toen Laakkwartier werd uitgeroepen tot ‘amateurclub van het jaar'. Ook haalde hij het invoeren van het ‘Huis voor de Sport' aan. Meerdere hoogtepunten passeerden de revue, maar ook dieptepunten. Zoals het overlijden van Bilal Aydin, speler van het eerste team. Aydin werd op 20-jarige leeftijd, niet ver van het complex van HVV Laakkwartier doodgestoken. Jansen reikte tot slot onderscheidingen uit aan leden die al heel lang lid van de club zijn, zoals Roel Zandbergen sr. en ‘de koploper' Peter den Hollander met 75 jaar lidmaatschap.

Bron: www.haaglandenvoetbal.nl

De uitreiking.