Ahmed El Hadioui vindt dat er, naast het Kaapseplein, ook andere plekken in Transvaal zijn die wel wat geld en aandacht kunnen gebruiken.
Ahmed El Hadioui vindt dat er, naast het Kaapseplein, ook andere plekken in Transvaal zijn die wel wat geld en aandacht kunnen gebruiken. (Foto: Jos van Leeuwen)

Bewoners willen gerichte aanpak van Transvaal

Een wijk met allure met de Paul Krugerlaan als een glorieuze entree naar Den Haag. Betrokken bewoners van de groep SamenTransvaal leggen de gemeente in een manifest uit hoe dat kan en stelden een lijst met verbeterpunten op. 

Jean Quist

Veel aandacht en geld gaat nu naar het Kaapseplein, zien Philip Dubbeldam en Ahmed El Hadioui van Bewonersorganisatie Transvaal Noord-Midden. Terecht, vinden de buurtvertegenwoordigers, want daar gebeurt veel wat actie vergt. Maar er zijn ook andere plekken in Transvaal die wel wat aandacht en geld kunnen gebruiken. Daarom pleiten Dubbeldam en El Hadioui ervoor om de hele wijk, net als Zuidwest, aan te wijzen als prioritair gebied. “Alleen zo kan Transvaal verbeteren”, stellen ze vast.

Coffeeshops

Niet dat er niets gebeurt; maar het is volgens Dubbeldam en El Hadioui vooral symptoombestrijding. De buurtvertegenwoordigers noemen als voorbeeld het Joubertplantsoen waar coffeeshops en theehuisjes voor ellende zorgen. "Waarom wordt daar niets aan gedaan", vraagt El Hadioui zich af. “Want je kan zo’n plein wel blijven herinrichten, maar de overlast blijft.” Die overlast is soms zo groot dat moedige wijkbewoners die niet meer de politie willen wachten, zelf de overlastgevers aanspreken.

En dan zijn er nog de schimmige bedrijfjes die het voor serieuze ondernemers erg moeilijk maken om bijvoorbeeld een winkeliersvereniging op te richten die hun belangen bij onder meer de gemeente behartigt, merkt Dubbeldam op. Want ondermijners die liever geen klanten over de vloer krijgen, hebben daar volgens hem geen enkel belang bij. Ze doen bijvoorbeeld ook geen moeite om vuilnis voor hun deur op te ruimen. “Als dat de norm wordt, doen andere ondernemers ook al snel geen moeite meer", aldus Dubbeldam. Hij vervolgt: "Net als arbeidsmigranten die toch al weinig binding met de wijk hebben. Die zetten zonder er verder bij na te denken hun overbodige huisraad op de stoep wanneer ze vertrekken. Als daar niets aan wordt gedaan, geeft dat een verkeerd signaal aan bewoners die tot dan van goede wil zijn geweest." El Hadioui hoort ook steeds vaker het woord ‘getto’ vallen, wanneer het over Transvaal gaat.

En dat terwijl bijvoorbeeld de Paul Krugerlaan met een gerichte en geschikte aanpak een glorieuze entree voor Den Haag kan worden, denkt Dubbeldam. Eén van de voorwaarden om het zover te krijgen: de gemeente moet de moeite nemen om daar met de bewoners over te praten. “En mogelijkheden bieden om alle plannen uit te voeren.” 

D66 roept het stadsbestuur inmiddels op niet alleen oog te hebben voor de eigen plannen voor de wijk, maar ook de voorstellen van de wijkbewoners serieus te nemen. Maar gaat de gemeente dan ook wat met het manifest doen, vragen Philip Dubbeldam en Ahmed El Hadioui van Bewonersorganisatie Transvaal Noord-Midden zich af.


Vrouwen hebben in stadsdeel Laak weer hun eigen plek

In het gebouw van de Oase en wijkcentrum de Wissel aan de Van Meursstraat 1b in stadsdeel Laak gaat het VrouwenBuurtLab Laak van start. Onlangs nam Jamila, één van de initiatiefnemers, de sleutel in ontvangst uit handen van de Stadsdeeldirecteur Laak, Lawrence Eghosa. Vrouwen zijn er binnenkort van harte welkom.

Het VrouwenBuurtLab moet een plek worden waar vrouwen uit Laak elkaar kunnen ontmoeten en zichzelf kunnen ontplooien: zowel op het gebied van onderwijs, sport, hun kansen op de arbeidsmarkt als welzijn. Een dergelijke plek wordt erg gemist in Laak sinds het sluiten van Moedercentrum De Koffiepot.

Raadsleden Nino Davituliani (Hart voor Den Haag / Groep de Mos) en Lesley Arp (SP) hebben op 10 januari de initiatiefnemers van het VrouwenBuurtLab in Laak gefeliciteerd met hun locatie aan de Van Meursstraat 1. Hart voor Den Haag en SP Den Haag hebben het college in mei vorig jaar al opgeroepen om te zorgen voor een plek voor het VrouwenBuurtLab. Davituliani en Arp zijn blij dat dit ook is gelukt.
Het stadsdeel Laak telt veel alleenstaande moeders die op of onder het bestaansminimum leven. Ook kampen er veel vrouwen met gezondheidsproblemen en taalproblemen, waardoor ze in sociaal isolement verkeren. Het VrouwenBuurtLab wordt onder andere getrokken door voormalige betrokkenen bij Moedercentrum De Koffiepot. Zes huisartsen uit Laak spraken eerder hun steun uit voor het initiatief, omdat zij merken dat veel vrouwelijke patiënten baat zouden hebben bij een dergelijke ontmoetingsplek.

Belangrijke stap

Davituliani van Hart voor Den Haag vindt het opzetten van het VrouwenBuurtLab een belangrijke stap in de emancipatie van vrouwen uit Laak. "Ik ben ontzettend blij dat we dit hebben kunnen bewerkstelligen."

Laagdrempelig

Arp van de SP is blij met de locatie. "Als we vrouwen echt willen motiveren om uit hun isolement te komen, dan is een laagdrempelig aanbod aan activiteiten dichtbij huis essentieel. Met de Van Meursstraat heeft het VrouwenBuurtLab de kans om in de haarvaten van Laak te zitten."