TV-kok Rudolph van Veen bereidt samen met bewoners zijn 'Transvaal Rijst',
TV-kok Rudolph van Veen bereidt samen met bewoners zijn 'Transvaal Rijst', (Foto: Harry Oosterveen)

Keukens van Transvaal geopend met feestelijke lunch

Met het roeren in een enorme pan Transvaalrijst opende wethouder van Volksgezondheid Kavita Parbhudayal onlangs de Keukens van Transvaal, een initiatief van restaurant Juliana Plaza. Bij dit concept draait het om intercultureel koken, ontmoeten en kennis over gezonde voeding. In de grote art deco-zaal van de voormalige Julianakerk waren meer dan 100 gasten, jongeren, senioren, ondernemers en partners van Juliana Plaza, aanwezig voor een feestelijke multiculturele lunch. Chefkok van dienst was TV-kok Rudolph van Veen.

Door Harry Oosterveen

Initiatiefnemer en directeur van Juliana Plaza, Atalay Celenk, druk bezig met regelen en gasten ontvangen, legt het waarom uit. “We bedachten de Keukens van Transvaal na de Schilderswijkrellen van 2020. Het veroorzaakte een hoop kabaal en we vonden dat dit niet goed was voor onze wijk. We zagen veel kansarme jongeren. Met het bedenken van de Keukens van Transvaal wilden we hen toekomstperspectief bieden door een leer-werkomgeving te creëren. Jongeren uit de buurt die een horeca-opleiding volgen kunnen hier stagelopen. De komende jaren gaan ze op verschillende dagdelen per week onder meer koken voor het Senioren Café.”

Schappelijke prijzen

Ook jongeren, kwetsbare vrouwen, buurtmoeders en anderen zijn straks welkom aan te schuiven voor gezonde, gemeenschappelijke maaltijden. Celenk: “De doelgroepen zijn een afspiegeling van de wijk. Inclusie staat centraal, want eten verbindt. In ons restaurant komen de verschillende keukens uit de wijk samen. Keukens van Transvaal staat voor gezond voedsel voor schappelijke prijzen, zeker in het licht van de stijgende kosten voor levensonderhoud. We willen de huiskamer van Transvaal zijn en mensen gelukkig maken met goed eten zonder commercieel oogmerk.” Elke droom begint met een idee, houdt de sociaal ondernemer zijn gasten even later voor tijdens zijn openingswoord.

'Het gaat om samen ontmoeten, samen eten en gezondheid'

Na hem doet wethouder Parbhudayal haar zegje. Ze is blij met het initiatief en betoogt dat gezond voedsel de aandacht heeft van de gemeente, maar ook dat de stadsautoriteiten zich zorgen maken. “Dit is een geweldig initiatief vanuit de wijk. Het gaat om samen ontmoeten, samen eten en gezondheid. Belangrijk, want 50 procent van de Hagenaars kampt met een vorm van overgewicht, de gezondheidsverschillen tussen de Haagse wijken zijn enorm. In sommige ligt de levensverwachting 14 jaar lager. Ik maak me hier zorgen om. Daarom promoten we als gemeente een gezonde levensstijl met goede voeding en bewegen. Maar er moet veel meer gebeuren.”

Gasloze keuken

De Rabobank, bij het project betrokken door onder meer een gasloze keuken te leveren, laat bij monde van regiodirecteur Renata Brabander en directeur Rabobank Den Haag Harry Wientjes, weten hoe belangrijk zij de Keukens van Transvaal vindt. “Als je daden toevoegt aan visie, dan gebeurt er wat”, aldus Brabander. “We zijn blij met De Keukens van Transvaal en dat wij als bank eraan hebben mogen bijdragen”. “Voeding is een bindmiddel”, valt collega Wientjes bij. “Het vormt een groot deel van ons leven. Vandaar onze participatie in dit project, wat waanzinnig gelukt is. Wat jullie hier op duurzame manier doen, maakt de stad een beetje mooier.” 

Even later geniet de volle zaal van Transvaalrijst met hapjes uit verschillende landen. Atalay Celenk bekijkt het allemaal met een trotse blik: “Ik ben echt blij dat het goed is, zo. We hebben meer dan 100 mensen te gast. Het is een succes.”