De onderhandelaars presenteerden trots hun coalitieakkoord.
De onderhandelaars presenteerden trots hun coalitieakkoord. (Foto: GvdIJ)

Veel aandacht voor Centrum en Laak in coalitieakkoord

Het nieuwe stadsbestuur van Den Haag heeft een coalitieakkoord gepresenteerd met alle plannen voor de stad in de komende vier jaar. Stadsdelen Centrum en Laak kunnen op veel aandacht rekenen.

Door Gerard van den IJssel

Exact een half jaar na de gemeenteraadsverkiezingen maakten D66, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA eindelijk bekend welke kant zij op willen met Den Haag. Het stuk staat bomvol ambities, maar er was ook slecht nieuws: de gemeente verkeert in financiële problemen en verhoogt daarom de onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing, rioolheffing en de parkeertarieven. Ook de toeristenbelasting gaat omhoog. De nieuwe coalitie geeft de landelijke overheid de schuld van de financiële situatie. Het Rijk heeft "gemeenten wel extra taken gegeven, zoals voor bijstand en jeugdzorg, maar niet voldoende geld om die uit te voeren." Bovendien krijgt Den Haag minder geld uit het zogeheten gemeentefonds van de overheid. Daardoor lukt het nu niet meer om de tekorten op te vangen, "het einde van onze reserves is bereikt", aldus het kersverse stadsbestuur.

Laak

Door te bezuinigen en belastingen te verhogen, komt er toch geld vrij voor nieuw beleid. Zo wordt er tien miljoen euro gereserveerd voor de aanpak in Den Haag van problemen met afval, handhaving, openbare orde, ondermijning, welzijn en achterstallig onderhoud van de buitenruimte. “Deze flexibele inzet komt boven op de reguliere inzet op deze terreinen”, schrijft het stadsbestuur. “Meldingen over volle containers of afval op straat worden sneller opgepakt. Bewoners krijgen een heldere terugkoppeling wat er met de melding is gedaan. Voor Laak Centraal maken we een aanpak die passend is voor dit gebied.” Een van de dingen die versneld wordt aangepakt is de vergroening. “Op teveel plekken is Den Haag ongezond versteend. Delen van de stadsdelen Centrum en Laak zijn notoire voorbeelden. Daarom grijpen we kansen aan om, waar het kan met cofinanciering, versteende straten te vergroenen zodat het er fijner en gezonder leven is.”

Overbewoning

Er komt geld voor een nieuwe parkeergarage in Laak, met een park er bovenop, die tegelijkertijd als mobiliteitshub zal gaan dienen. Het Hildebrandplein in Laak, waar het verkeer meer dan regelmatig vast staat, wordt ook aangepakt. “We voeren deze raadsperiode fysieke maatregelen uit die de doorstroming en de leefbaarheid bevorderen.” Voor de aanpak van overbewoning in onder meer Laak wordt ook extra geld vrijgemaakt. “We pakken malafide verhuurders en uitzendbureaus aan. We vergroten de handhaving door de Pandbrigade - met een extra investering oplopend naar twee miljoen euro per jaar - en we zetten de verhuurvergunning actief in om malafide verhuurders de mogelijkheid te ontzeggen om te verhuren.” De nieuwe stadsdeelwethouder voor Laak is Mariëlle Vavier van GroenLinks. Zij is geen onbekende in de wijken. Ze was als raadslid al erg actief in het stadsdeel en draagt Laak een warm hart toe. Zo steunde zij het opzetten van een Vrouwenlab en hielp ze regelmatig mee met acties die bewoners organiseerden in de wijk.

Centrum

De doorstroming van het verkeer in Centrum Zuid wordt verbeterd. Bewoners krijgen voorrang op toeristisch verkeer. Het tarief voor straatparkeren in het Centrum gaat omhoog naar 6,50 euro per uur. Er komen nieuwe fietsenstallingen en de wandelroutes worden verbeterd. “We willen het historische Oude Centrum nadrukkelijker verbinden met de rest van de binnenstad”, schrijft het stadsbestuur. Het meest opvallende plan om dat mogelijk te maken is de opheffing van de raamprostitutie. Eerdere pogingen om het sekswerk in de Doubletstraat en Geleenstraat te verhuizen zijn mislukt. Daarom blijft er nu nog maar één optie over volgens de nieuwe coalitie: “Sekswerk aanbieden via het raam aan de straatzijde heeft zijn langste tijd gehad.” Hoe de gemeente gaat zorgen dat de uitbaters van de panden met hun werkzaamheden stoppen is nog niet duidelijk. “Wij denken aan bestemmingsplanwijzigingen”, schrijft het stadsbestuur, want geld om de verhuurders uit te kopen is er niet gereserveerd in het akkoord.

Arjen Kapteijns van GroenLinks blijft de stadsdeelwethouder Centrum.


Feestmaand voor kinderen in bibliotheek

Gratis workshops, theatervoorstellingen en een Kinderboekenfestijn. In de maand oktober is voor kinderen veel te doen in Bibliotheek Den Haag. De bibliotheek heeft de maand uitgeroepen tot feestmaand voor kinderen. 

Het begint met de jaarlijkse Kinderboekenweek (5 tot en met 16 oktober). In het kader van het thema Gi-Ga-Groen, gaan alle gratis workshops en theatervoorstellingen over de natuur. Alle bibliotheken organiseren activiteiten. Zo is er bijvoorbeeld een workshop met een boswachter in bibliotheek Leidschenveen, een speciale thema-Biebbios in Haagse Hout en kunnen kinderen naar de voorstelling Ezel en Leeuw gaan kamperen in bibliotheek Bouwlust en andere bibliotheken.

Kinderboekenfestijn

Deze week sluit feestelijk af met het Kinderboekenfestijn op zondag 16 oktober van 11.00 tot 17.00 uur in de Centrale Bibliotheek, met de bekende kinderboekenschrijvers Jacques Vriens, Ted van Lieshout en Lydia Rood. Ook kunnen kinderen naar een voorstelling van theater KABOEM, fantasie-dieren maken en een échte boswachter ontmoeten. 

En wie daarna in de Herfstvakantie (21 tot en met 29 oktober) iets wil doen met de (klein)kinderen kan gratis in alle filialen van de bibliotheek naar interactieve theatervoorstellingen van De Betovering. Op bibliotheekdenhaag.nl/oktober-feestmaand-voor-kids staat alle informatie.