Het doek waarop Suze Robertson in gedachten is te zien.
Het doek waarop Suze Robertson in gedachten is te zien. (Foto: Rik Klein Gotink)

Eerbetoon aan Haagse kunstenaar Suze Robertson in Museum Panorama Mesdag

Ter ere van haar honderdste sterfjaar is momenteel in Museum Panorama Mesdag een grootse overzichtstentoonstelling van de Haagse kunstenaar Suze Robertson (1855-1922) te zien. Het is de eerste keer dat er zoveel van haar schilderijen en tekeningen uit museale en particuliere collecties bijeen te zien zijn, waaronder veel onbekend werk. 

Op basis van nieuw en vernieuwend onderzoek naar haar werk, atelierpraktijk en leven wordt een zo compleet mogelijk beeld geschetst van deze ten onrechte vergeten kunstenaar. Suze Robertson werd en wordt gerekend tot de grote kunstenaars van haar tijd; een radicale vernieuwer. Als een van de eerste vrouwelijke beroepskunstenaars in Nederland tornde ze zowel in haar kunstopvatting als door haar manier van leven aan de ideeën van wat destijds als typisch vrouwelijk werd geacht. In bijna veertig jaar tijd bouwde ze zelfbewust en onverstoorbaar aan een oeuvre.
‘Suze Robertsons schilderijen van huishoudster Pietje Prins tegen een achtergrond van bladgoud behoren tot haar meest iconische werken. Ze hebben iets mysterieus en majestueus; gezien door Robertsons kunstenaarsogen wordt de huishoudster uit Leur een aardse madonna. Maar weinig mensen weten dat er van deze compositie drie versies bestaan. Op de tentoonstelling is de complete serie te bewonderen, een unicum.', aldus Suzanne Veldink, gastconservator Museum Panorama Mesdag.
Gelijktijdig is op 24 september bij de tentoonstelling de documentaire en podcast ‘Beter bestreden dan genegeerd' verschenen.

panorama-mesdag.nl