wethouder Hilbert Bredemeijer en Chris Schram van de Willemsvaart op de plek waar de haven komt
wethouder Hilbert Bredemeijer en Chris Schram van de Willemsvaart op de plek waar de haven komt (Foto: Valerie Kuypers)

Wie bedenkt alvast naam voor nieuwe haven?

Algemeen

In april wordt begonnen met de aanleg van een haven langs de Prinsessegracht, op de hoek met de Bezuidenhoutseweg, vlakbij Station Den Haag Centraal. Wethouder Hilbert Bredemeijer (buitenruimte) lichtte donderdag 10 maart de plannen toe. Ook schreef hij meteen een prijsvraag uit voor een naam voor de nieuwe haven.

De locatie wordt een aanlegplek en opstapplek voor kleine boten, zoals roeiboten, sloepen en kano’s. De werkzaamheden duren ongeveer zes maanden en zijn in oktober 2022 afgerond.
Het kunstwerk Gerrie de Kraai is al een aantal meter verplaatst in voorbereiding op de werkzaamheden.

De nieuwe haven heeft nog geen naam. Daarvoor is een prijsvraag uitgeschreven. “Ik verwacht creatieve namen. Namen die passen bij het groene gebied van de Koekamp of namen die passen bij de internationale stad van Vrede & Recht. Hier vlakbij is er al de Laan van Reagan en Gorbatsjov. Zelf dacht ik al aan de Ad Havermans-haven, naar de onlangs overleden voormalig burgemeester van Den Haag. Kom maar op met die inzendingen!” zegt Bredemeijer. Iedereen kan een inzending sturen naar havencs@denhaag.nl. Een jury beoordeelt de namen.
Bij de plek van de nieuwe haven staat nu nog een transformatorhuisje. De gemeente Den Haag is in gesprek met Stedin om de trafo uit het huisje te plaatsen. Zo komt het huisje vrij voor het informatiepunt. Deze werkzaamheden starten na de aanleg van de haven. Het doel is om het hele project in het voorjaar van 2023 klaar te hebben.