De symbolische sleutel wordt door Ronald Rouwendaal, portefeuillemanager bij Arcade, uitgereikt aan wethouder Liesbeth van Tongeren.
De symbolische sleutel wordt door Ronald Rouwendaal, portefeuillemanager bij Arcade, uitgereikt aan wethouder Liesbeth van Tongeren. (Foto: Arcade)

Sociale huurwoning Arcade krijgt warmte uit afvalwater

Woningcorporatie Arcade heeft verleden week een duurzame sociale huurwoning aan de Monstersestraat in de Schilderswijk opgeleverd. Dit appartement op de begane grond wordt voor 40% met circulaire warmte uit afvalwater verwarmd. 

"In de kruipruimte van het appartement aan de Monstersestraat in Den Haag is een zogenaamde HeatCycle geplaatst. Dit is een innovatieve technologie waarbij warmte uit afvalwater wordt onttrokken. In het dagelijks huishouden worden liters warm water door de afvoer gespoeld, zoals met douchen, het gebruik van de wasmachine en afwasmachine. Met de HeatCycle wordt 40% van deze warmte opnieuw gebruikt voor de productie van nieuw warm tapwater en verwarming van de woning”, vertelt Ronald Rouwendaal, portefeuillemanager bij Arcade. "Om de toekomstige bewoners te helpen duurzame keuzes te maken, plaatsten wij alvast een regenton in de tuin.”

nvesteringen in energiebesparing en duurzaamheid dragen bij aan een beter milieu, een gezond binnenklimaat, lagere woonlasten en meer comfort voor huurders. Arcade volgt de diverse ontwikkelingen voor energiebesparing en duurzaamheid. Daarnaast doet Arcade mee met pilotprojecten, zoals deze met de Provincie Zuid-Holland en het bedrijf De Warmte die de HeatCycle (warmteterugwin-unit) heeft ontwikkeld.
Wethouder Liesbeth van Tongeren nam de symbolische sleutel verleden week in ontvangst. Zij noemt het een inspirerend voorbeeld. "Heel goed om te zien dat warmte die anders verloren gaat gedeeltelijk opnieuw wordt gebruikt."