Wethouder Balster: 'We vinden nog steeds arbeidsmigranten in schuurtjes'

Ondanks de nieuwe aanpak van de gemeente Den Haag om hun positie te verbeteren, leven er nog steeds veel EU-arbeidsmigranten op straat. Dit komt door een groot tekort aan woningen, maar ook doordat er in de gemeenten waar ze werken onvoldoende huisvesting voor deze groep is. 

Wethouder Martijn Balster (Wonen): "De groep arbeidsmigranten die Den Haag moet huisvesten is te groot om dat fatsoenlijk te kunnen doen." Hij vindt dat werkgevers en uitzenders hun verantwoordelijkheid moeten pakken. "Arbeidsmigranten zijn aangewezen op veel te dure en vaak slecht onderhouden woningen in de particuliere woningvoorraad. Door de hoge huurprijs zijn zij dan ook nog genoodzaakt anderen in huis te nemen, met overbewoning en gevaarlijke situaties tot gevolg. We vinden nog steeds mensen in schuurtjes."
De gemeente heeft de afgelopen tijd sterk ingezet op verbetering van registratie en voorlichting om mensen te attenderen op het feit dat zij zich in moeten schrijven in de Basisregistratie Persoonsgegevens. Met inzet van Den Haag is in de Tweede Kamer een motie aangenomen om de aanvraag van een DigiD mogelijk te maken, zodat arbeidsmigranten een vaccinatiebewijs kunnen tonen om te kunnen werken.
Ook het aangescherpte Haagse kamerbewoningsbeleid helpt de situatie van mensen te verbeteren. Tegelijkertijd blijf de druk op de bestaande woningvoorraad groot, door een tekort aan woningen. In gemeenten waar veel migranten werken, zoals het Westland, blijft het aantal woningen sterk achter. Hierdoor worden de migranten in de armen gedreven van malafide verhuurders, vaak in kwetsbare wijken in Den Haag.
Op het Kaapseplein vertrekken dagelijks veel migranten naar het Westland. De gemeente heeft hier een ontmoetings-en informatiepunt voor arbeidsmigranten ingericht. Ook zijn ophaallocaties verplaatst om overlast te voorkomen. Tegelijkertijd leven nog altijd veel migranten op straat leven bij gebrek aan leefruimte in hun woningen, meldt de gemeente.
Nieuw is de handhavingsaanpak van uitzendbureaus, die actief zijn in het gebied Kaapseplein. Hiervoor werken de Inspectie SZW, het Haags Economisch Interventie Team (HEIT), politie en de HPB samen. Ook wordt regionaal de samenwerking gezocht en gezamenlijk gelobbyd richting het rijk: voor betere registratie, voor huisvesting in de regio of om ervaringen en kennis te delen op gebied van voorlichting, handhaving of corona vaccinatie.
Balster: "Hoewel we goede stappen zetten, zijn verschillende ontwikkelingen in de stad zorgwekkend of ronduit gevaarlijk. Denk hierbij aan schuurtjes die voor bewoning gebruikt worden, de grote brand in de Wouwermanstraat of een woning in Laak waar 18 arbeidsmigranten werden aangetroffen in een illegale woonsituatie. Het is dweilen met de kraan open.” Hij vervolgt: "Als we de positie van arbeidsmigranten en de wijken waar zij wonen, significant willen verbeteren, kunnen we niet zonder grote ingrepen van het rijk. Zowel in het stellen van eisen aan werkgevers en uitzenders voor adequate en voldoende woningen, bij voorkeur in de plaats waar mensen werkzaam zijn. Er is ook veel meer handhavingscapaciteit nodig om slechte werkgevers via de arbeidsinspectie aan te pakken. Ook pleit ik voor landelijke regulering van huurprijzen, om zo een redelijke huur af te kunnen dwingen en overbewoning beter aan te kunnen pakken. Deze tweederangs woningmarkt en arbeidsmarkt, mogen we niet accepteren in een land als Nederland."