Ad Havermans (links) met drie andere oud-burgemeesters van Den Haag.
Ad Havermans (links) met drie andere oud-burgemeesters van Den Haag. (Foto: Jan van Es)

Oud-burgemeester Havermans overleden

De Haagse oud-burgemeester en ereburger Ad Havermans is op 8 maart jongstleden op 87-jarige leeftijd overleden. Havermans  was al enige tijd ernstig ziek.

Ad Havermans was van 1985 tot 1996 burgemeester van Den Haag. Hij volgde Frans Schols op. Eerder was hij  burgemeester in Pannerden, Druten en Doetinchem. Havermans stond bekend als een verbinder en een bestuurder in hart en nieren. Wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) noemt hem een echte bruggenbouwer en een prachtig mens. Tijdens de ambtsperiode van Havermans kampte Den Haag met grote financiĆ«le problemen. Ad Havermans maakte zich sterk om daar een oplossing voor te vinden. Ook wist hij destijds het debat over het te bouwen stadhuis in goede banen leidde. 

Van 1987 tot 1994 was Havermans eveneens voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), waar hij werd benoemd tot erevoorzitter. Daarnaast zette hij zich in voor de vorming van het Stadsgewest Haaglanden, de voorloper van de Metropoolregio. Tevens stond hij aan de wieg van de regionalisering van brandweer en politie. In de jaren dat hij burgemeester was ontwikkelde Den Haag zich verder tot internationale stad van vrede en recht. de komst van de latere Nobelprijswinnaar OPCW is in belangrijke mate de verdienste van Havermans, net als de vestiging van het toenmalige Joegoslaviƫtribunaal ICTY.

Voorbeeld

"Hij stond voor een stad waar iedereen gehoord wordt. En iedereen zich thuis voelt. Daarin is en blijft Ad Havermans een voorbeeld voor huidige en toekomstige bestuurders van Den Haag", laat burgemeester Jan van Zanen weten.  

De uitvaart heeft inmiddels plaatsgevonden.