Marianne Bodenstaff (links) biedt hulp aan mensen die het moeilijk vinden om op te ruimen.
Marianne Bodenstaff (links) biedt hulp aan mensen die het moeilijk vinden om op te ruimen. (Foto: Josje Deekens)

Workshop over opruimen

Opruimcoach Marianne Bodenstaff van Huishouden op Orde geeft op 24 maart een workshop over het opruimen van je spullen. Ze doet dit bij de Volksuniversiteit Den Haag.

Spullen op de tafel, trap of bovenop het dressoir. Uitpuilende kasten, een overvolle zolder en garage. Marianne komt het dagelijks tegen wanneer ze thuis bij mensen helpt. "Opruimen is niet altijd even makkelijk. Vaak is het te overweldigend", vertelt de opruimcoach. "Mensen zijn door de vele spullen het overzicht kwijt. Dat levert stress en een vol hoofd op. Ze willen wel opruimen en zijn ook vaak al zelf begonnen maar het lukt dan toch niet om het structureel opgeruimd te houden."
Normaal helpt Marianne bij mensen thuis met het opruimen van die ene kast of kamer. Maar speciaal voor wie het spannend vindt om iemand thuis over de vloer te krijgen, is er de workshop ‘Zo lukt opruimen je wel'.
De deelnemers leren waar ze moeten beginnen met opruimen, hoe op te ruimen én opgeruimd te houden. "Met gelijkgestemden leer je de do's & don'ts van het opruimen van je spullen. En kun je ervaringen delen. Dat schept een band. Mensen zien dat ze niet de enige zijn met een opruimprobleem", aldus Marianne. "Na de workshop weet je precies waar je in huis gaat beginnen met opruimen en krijg je waardevolle tips mee, specifiek voor ieders eigen persoonlijke situatie."
In het Zandvliet Lyceum aan de Bezuidenhoutseweg wordt de workshop gegeven op 24 maart met een online terugkoppelmoment op 7 april. Aanmelden kan  via https://www.volksuniversiteitdenhaag.nl/mens-en-maatschappij/persoonlijke-ontwikkeling/cursus-zo-lukt-opruimen-je-wel Meer informatie is ook te vinden op www.huishoudenoporde.nl