Haagse gemeenteraad stemt in met plannen voor panden binnenstad

De gemeenteraad heeft onlangs ingestemd met het zogeheten Planuitwerkingskader (PUK) voor de herontwikkeling van twee panden in de Haagse binnenstad. Het gaat het voormalige Priba warenhuis aan de Grote Markstraat/Vlamingstraat en het voormalige pand van Staal Bankiers aan de Lange Houtstraat.

Het voormalige Priba pand wordt gesloopt, het is de bedoeling dat het nieuwe gebouw gaat bestaan uit negen verdiepingen (inclusief kelder en begane grond) met ruimte voor winkels en ongeveer 75 woningen. In de kelder wordt ruimte gereserveerd voor een openbare fietsenstalling. Bijzonder is dat de architect van de nieuwe plannen de kleinzoon is van de architect van het huidige gebouw. Start van de bouw is naar verwachting eind 2022.
In het pand aan de Lange Houtstraat, dat nu bestaat uit circa 25.000 vierkante meter kantoorruimte, komen circa 57 woningen. Verder komt er kantoorruimte en horecagelegenheden. Het Literatuur-Kinderboekenmuseum is in gesprek met de eigenaar om de panden aan het Toernooiveld in gebruik te nemen. Dit zou een mooie aanvulling voor het Museumkwartier betekenen. Naar verwachting starten de werkzaamheden begin 2023. ‘‘Dankzij deze plannen komen er ruim 130 woningen bij in Den Haag. Dat is hard nodig in deze tijd van grote woningnood. De panden krijgen ook meerdere voorzieningen, bijvoorbeeld winkels, horeca en een museum. Hiermee wordt het echt een aanwinst voor de Haagse binnenstad'', aldus wethouder Anne Mulder.