Laakie Groen vergroent de buurt met geveltuinen
Laakie Groen vergroent de buurt met geveltuinen (Foto: Valerie Kuypers)

Gulden Klinkers uitgereikt in Laak

Met de uitreiking van de Gulden Klinker zet de gemeente mooie initiatieven in het zonnetje. Tien toppers zijn onlangs genomineerd en ontvangen dit jaar hun Gulden Klinker. Ook in  stadsdeel worden binnenkort twee Gulden Klinkers in de stoep gelegd. 

Eén van die klinkers gaat naar Laakie Groen. Laakie Groen is al twee jaar actief met het onderhouden van geveltuinen tussen de Isingstraat en Lorentzplein, plantenbakken (bij Albert Heijn en café het Hoekje) en plantsoen Lorentzplein. Kees en Lia, de drijvende krachten achter Laakie Groen, wisten andere wijkbewoners enthousiast te maken. Ze komen bijvoorbeeld samen tijdens de Nederland Doet Dagen.

Ook bewoner Kevin van de Van Musschenbroekstraat is genomineerd voor een Gulden Klinker. Hij onderhoudt met een aantal buurtbewoners geveltuinen, boomspiegels en plantenbakken. Het groen zorgt voor een prettige buurt en beter onderling contact met elkaar. Daarnaast ruimen ze ook zwerfvuil op en houden ze op die manier de buurt schoon. Zij willen nog graag een stuk stoep openbreken om daar een tuin aan te leggen.

De Gulden Klinker is een straatsteen met een verguld plaatje, die in de stoep of in de straat wordt gelegd van het buurtinitiatief. Bij de steen hoort een waardebon van 1000 euro waarmee bewoners spullen of planten kunnen kopen om de buurt nog gezelliger en schoner te maken. De Gulden Klinker wordt inmiddels al 25 jaar uitgereikt.

"We willen dat de stad aantrekkelijk, veilig, bereikbaar en schoon is. Wij doen daar als gemeente van alles aan, maar daarnaast stimuleren we ook eigen initiatief uit de buurt. Dat is er gelukkig volop. Hagenaars die zelf de handen uit de mouwen steken, zijn goud waard. En die willen we graag belonen”, zegt Wendy van Nieuwkerk, projectleider Gulden Klinker.

Vanaf maart worden de klinkers in de stoep gelegd.

Stadsdeeldirecteur Lawrence Eghosa reikt de Gulden Klinker Nominatie uit aan de bewoners van de Van Musschenbroekstraat.