Afbeelding
(Foto: pixabay)

Gemeente Den Haag gaat nog eens 550 onveilige populieren kappen

Algemeen

550 populieren in onze stad zijn in slechte staat. Ze worden gekapt en vervangen. Dit najaar beginnen de werkzaamheden, meldt de website www.hethaagsegroen.nl 

Populieren groeien heel snel. Doordat deze boomsoort zo snel groeit, wordt het hout slap en kwetsbaar als de boom ouder wordt. “Hierdoor breken grote takken gemakkelijk af en zijn de bomen een gevaar voor de vele voorbijgangers die onder en langs de bomen lopen, fietsen of rijden”, zegt bomenexpert Leendert Koudstaal van de gemeente op de website www.hethaagsegroen.nl

Noodzakelijk

Voor de veiligheid in de stad is het daarom helaas noodzakelijk de onveilige bomen te kappen. “De afgelopen jaren zijn meerdere ernstige ongelukken gebeurd doordat grote takken op voorbijgangers vielen. Ook zijn huizen en auto’s beschadigd door takbreuk. Er mogen geen ongelukken meer gebeuren”, zegt Leendert.

Leidschenveen-Ypenburg en Loosduinen

Uit recent onderzoek blijkt dat 550 populieren onveilig zijn en vervangen moeten worden. Vooral in het stadsdeel Loosduinen en in Leidschenveen-Ypenburg.

Vervangen na 1,5 jaar

Voor iedere populier die wordt gekapt, plant de gemeente een nieuwe boom terug. Dat gebeurt ongeveer 1,5 jaar na de kap. Eerst moeten de ondergrondse resten van de oude boom weg zijn. Ook brengt het Groenbdrijf op die plekken nieuwe, voedzame grond aan.

Najaar 2022

De werkzaamheden beginnen in het najaar van 2022. Eind 2023 zijn naar verwachting alle onveilige populieren weggehaald. Een deel van het hout van de populieren dat gekapt wordt, geeft de gemeente weg aan omwonenden.