En dit moet er allemaal komen.
En dit moet er allemaal komen. (Artist impression Inter-City)

Cultuurpark INTER-CITY moet Haagse wijk vol woontorens levendig houden

Cultuurpodium PIP maakte onlangs plannen bekend voor INTER-CITY: een cultuurpark waar duurzame herontwikkeling en creativiteit hand in hand gaan en waar muziek, kunst, sport, ambacht en maatschappelijke projecten samenkomen. Het moet komen in de zogeheten sporendriehoek in de Binckhorst.  De eerste reacties op het plan vanuit de Haagse politiek en het culturele veld zijn positief.

In de Binckhorst zijn veel kunstenaars en creatieve bedrijven gevestigd. het voormalig industriegebied wordt momenteel getransformeerd tot woonwijk. De komende jaren worden in de Binckhorst 10.000 woningen gebouwd. INTER-CITY helpt het gebied zijn rauwe creatieve identiteit te behouden. Het cultuurpark maakt de omgeving levendiger en aantrekkelijker voor bewoners, bedrijven en bezoekers. Met De Mannen van Schuim als adviseur en Unknown Group als partner wordt gewerkt aan een duurzame plek waar ruimte is voor cultuur, educatie en innovatie.
INTER-CITY bestaat naast PIP zelf uit een aantal zeer uiteenlopende initiatieven. Van atelier tot amfitheater, van bar tot buurtcentrum, van motel tot muziekstudio, van festivalterrein tot fitnessruimte, van galerie tot garden, van skatepark tot streetfood en van radiostation tot restaurant. Het terrein en zijn gebruikers delen de entree. Hierdoor ontsluit deze voordeur een alternatieve stad waar programma, publiek en perspectieven elkaar constant overlappen en inspireren. Het concept laat zich volgens de bedenkers het best vergelijken met plekken als RAW in Berlijn, de Spoorzone in Tilburg of Darwin Ecosystem in Bordeaux. Voormalige industriegebieden die van onschatbare waarde zijn geworden en de stad kleur en uitstraling geven.
De beoogde locatie voor het cultuurpark is de zogeheten Sporendriehoek, aan de rand van de Binckhorst en in het hart van het Central Innovation District. Door haar ligging vormt het terrein een brug tussen het centrum en de nieuwe stad. In het plan wordt rekening gehouden met langjarige tijdelijkheid, onder andere door uit te gaan van de bestaande bebouwing. Ook zal er plek zijn voor een artist-in-residency. Hiervoor heeft PIP het zomerhuis van architect Jan Wils op het oog. Jan Wils was een tijdgenoot van Mondriaan en maakte deel uit van de kunststroming De Stijl. Hij ontwierp een serie modulaire paviljoens.
Cultuurpodium PIP werd 15 jaar geleden opgericht in een bijgebouw van het voormalige KPN-kantoor in de Binckhorst. Wat begon als alternatieve broedplaats, is nu een volwaardig cultuurpodium met een zeer uiteenlopend programma. De organisatie voelt zich sterk verbonden met de Binckhorst.