Zonnepanelen in Molenwijk voor bewoners met kleine portemonnee

De eerste 52 zonnepanelen voor de coöperatie Energierijk Molenwijk zijn woensdag 1 juni geïnstalleerd op het dak van buurtcentrum Laakhage in Molenwijk. Wethouder Liesbeth van Tongeren, de nieuwe directeur van Duurzaam Den Haag Joris Wijsmuller en de voorzitter van Stichting Laakhage Bies Suku waren hierbij aanwezig.

De zonnepanelen zijn speciaal voor buurtgenoten die door deelname aan de coöperatie meeprofiteren van de energieopbrengst. Het is voor het eerst in Den Haag dat een energiecoöperatie zonnepanelen beschikbaar stelt voor bewoners met een kleine portemonnee. Dit is mogelijk vanwege het Op Rozen model. Hierbij leggen deelnemers van een collectief zonproject éénmalig een paar tientjes in. In het ‘Op Rozen' model betalen leden gezamenlijk maar 1% van de totale investeringskosten. De coöperatie leent 75-80% van de financiering bij de bank en 19-24% komt binnen via crowdfunding in de vorm van een achtergestelde lening.
In Molenwijk betalen bewoners eenmalig 25 euro. Dat is ongeveer het bedrag dat ze vervolgens vijftien jaar lang jaarlijks bijgeschreven krijgen op hun rekening, als opbrengst van de opgewekte stroom. Meedoen is dus niet alleen duurzaam, maar ook goed voor de portemonnee. Het enthousiasme onder bewoners om deel te nemen is groot: alle 52 zonnepanelen zijn al verdeeld. Naar verwachting wordt medio juni dit jaar gestart met het installeren van nog eens ruim 150 zonnepanelen op Sporthal Lipa.