Richard de Mos en Monique van Stuijvenberg zijn al helemaal klaar voor de Haagse Rollatorloop.
Richard de Mos en Monique van Stuijvenberg zijn al helemaal klaar voor de Haagse Rollatorloop. (Foto: GvdIJ)

Richard de Mos komt met plan voor Haagse Rollatorloop in Zuiderpark

Gemeenteraadslid Richard de Mos ziet het al helemaal voor zich. Honderden Haagse senioren die met hun rollator rondjes lopen op de atletiekbaan in het Zuiderpark. Niet als wedstrijd, maar als sociale bezigheid en om mensen met een rollator aan te moedigen meer te bewegen.

Gerard van den IJssel

De fractievoorzitter van de partij Hart voor Den Haag in de Haagse gemeenteraad lanceert vandaag het initiatiefvoorstel voor een Haagse Rollatorloop in het Zuiderpark, bij voorkeur op de atletiekbaan van AV Sparta. “Op diverse plaatsen in het land, zoals in het Olympisch Stadion in Amsterdam, worden al met succes soortgelijke events gehouden. Zo’n jaarlijkse geweldige dag voor ouderen moeten we ook in Den Haag willen”, aldus De Mos, die het evenement wil uitbreiden met lokale artiesten, kraampjes met informatievoorziening voor ouderen en mogelijkheden voor individueel advies op maat. “Het moet echt een happening worden voor iedereen die een rollator heeft of bijvoorbeeld in een scootmobiel rijdt. Ik wil dat Haagse welzijnsorganisaties ook aanhaken om met de mensen in gesprek te gaan over hun aanbod. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten.”

Eenzaamheid

Richard de Mos ziet de dag ook als een manier om senioren uit hun eenzaamheid te halen. “Niet dat alle ouderen eenzaam zijn natuurlijk, maar het is ook echt een sociaal gebeuren waar je weer nieuwe mensen leert kennen.” Door mee te doen aan de Haagse Rollatorloop neemt voor de deelnemers ook de kans op valpartijen af. “Meer bewegen en een betere balans vermindert de kans op vallen. En dat is hoognodig”, zegt De Mos. “Jaarlijks hebben we in Nederland te maken met ruim 25.000 heupfracturen. Eén op de drie ouderen overlijdt binnen een jaar na een heupbreuk en meer dan 50% wordt nooit meer zo mobiel als voorheen. We moeten dus inzetten op valpreventie en op het blijven stimuleren van bewegen door ouderen. Een Haagse editie van de Rollatorloop kan daaraan bijdragen”, aldus de politicus.

Benidorm Bastards

De Mos krijgt bijval van fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg, die zelf ook regelmatig hulpmiddelen bij het lopen en fietsen gebruikt vanwege haar slechte knieën. “Toen ik voor het eerst van de Rollatorloop hoorde, dacht ik gelijk aan het televisieprogramma ‘Benidorm Bastards’. Dat zullen wel meer mensen hebben. En dat is ook helemaal niet erg, een beetje humor mag best. Maar het is een serieuze zaak.” Richard de Mos hoort het glimlachend aan. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we de deelnemers gaan uitlachen, maar het heeft zeker ook wel iets ludieks.” De fractievoorzitter benadrukt nogmaals dat het geen wedstrijd is. “Maar je hebt natuurlijk altijd deelnemers die er wel voor gaan. En eerlijk is eerlijk, als ik een krasse knar zou zijn met een rollator, zou ik ook vol gas gaan.”

Gepimpte rollators

Monique van Stuijvenberg hoopt dat ook burgemeester Jan van Zanen bij wil dragen aan het evenement. “Het zou mooi zijn als de deelnemers van hem een medaille krijgen, net als bij andere loopevenementen. Naast de prijsuitreiking voor de behaalde afstanden kunnen de deelnemers dan ook prijzen winnen voor de mooist gepimpte rollators. Denk maar aan een rollator gedecoreerd met lichtjes, vlinders of bloemen.” 

Sponsors

Hart voor Den Haag roept het stadsbestuur op om de samen met belangenorganisaties de Haagse Rollatorloop jaarlijks te laten plaatsvinden. Duur hoeft het volgens De Mos niet te zijn. “Er zijn vast wel sponsors en partners die mee willen helpen. De rest kan de gemeente betalen uit het budget voor het ouderenbeleid.”


Nieuw gemeentekantoor Fruitweg officieel geopend

Wethouder Arjen Kapteijns (Sociale zaken en Werk) opende onlangs de nieuwe locatie van de gemeente Den Haag aan de Fruitweg. 

Inwoners van Den Haag kunnen hier onder andere terecht voor het vinden van werk, het volgen van trainingen en opleidingen en het aanvragen van inkomen en voorzieningen. Ook wordt er informatie gegeven aan inwoners die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben.

"Het pand en de dienstverlening op deze locatie is zo ingericht dat alle gebruikers, zowel inwoners als medewerkers en werkgevers, zich thuis voelen. Of je nu komt voor een afspraak bij het daklozenloket of voor een sollicitatietraining", zegt wethouder Kapteijns. De Fruitweg heeft één ingang voor alle bezoekers, een 'huiskamer' en een gastvrouw die iedereen ontvangt en welkom heet. Op deze locatie werken ongeveer 600 ambtenaren van de afdelingen sociale zaken en werk én onderwijs, cultuur en welzijn. Zij zaten hiervoor in een pand op de Binckhorst.
Het gebouw uit de jaren '50 is de afgelopen twee jaar vernieuwd en is een van de meest duurzame kantoorgebouwen van Den Haag. Tijdens de renovatie is het pand geïsoleerd, zijn de kozijnen vervangen en is het hele binnenwerk vernieuwd. Het gebouw beschikt over een warmte- koude opslagsysteem en zonnepanelen.

Zo ziet het er van binnen uit.