Gemeente Den Haag weert flitsbezorgers uit winkelgebieden

Door haar bestemmingsplannen aan te passen steekt de gemeente een stokje voor de vestiging van nieuwe flitsbezorgdiensten in Haagse winkelgebieden. De gemeente Den Haag ziet deze bedrijvigheid met veel vervoersbewegingen liever op doorgaande wegen en bedrijfslocaties.

Flitsbezorgdiensten leveren boodschappen aan hun klanten die online bestellen. Zij doen dit vanuit kleinschalige distributiecentra per elektrische fiets of scooter. Dit leidde de afgelopen tijd tot een flink aantal klachten over geluids- en parkeeroverlast. De aangepaste bestemmingsplannen moeten ervoor zorgen dat toekomstige vestigingen van flitsbezorgers buiten de winkelgebieden plaatsvinden.
Wethouder Economie Saskia Bruines vindt dat winkelgebieden niet passen bij de vele vervoersbewegingen en de bedrijfsvoering van deze diensten. "Nieuwe flitsbezorgers kunnen zich alleen op locaties vestigen die daar wel geschikt voor zijn, buiten de winkelstraten en woonwijken”, zegt wethouder economie, Saskia Bruines. Met de flitsbezorgers in winkelgebieden is volgens Bruines contact waardoor de gemeente en de flitsbezorgers elkaar bij overlast snel kunnen vinden.
Wethouder stadsontwikkeling Anne Mulder: ‘‘Flitsbezorgers voorzien in een behoefte. Maar door nieuwe vestigingen in de Haagse hoofdwinkelstructuur te verbieden en de bijbehorende vijftig bestemmingsplannen aan te passen heeft de gemeente meer grip op de locaties van toekomstige vestigingen.''