Het Varend Corso bestaat uit een vloot van ruim 40 schitterend opgemaakte boten.
Het Varend Corso bestaat uit een vloot van ruim 40 schitterend opgemaakte boten. (Foto: ARNAUD ROELOFSZ)

Westland gaat Den Haag verbazen

Nog ruim een maand wachten, dan vaart het Varend Corso Westland voor de eerste keer in haar geschiedenis door de Haagse wateren. 

“Eindelijk gaat het er dan van komen”, lacht Corso-voorzitter Rob Baan. “We zijn al een paar jaar bezig geweest om de tocht mogelijk te maken, maar eindelijk is het ‘Finaly Showtime’. Dankzij de geweldige medewerking van Haagse ambtenaren en niet te vergeten burgemeester Jan van Zaanen kunnen we op zondag 26 juni laten zien waar we in het Westland toe in staat zijn. Het heeft namelijk best wat voeten in de aarde om een vloot van ruim 40 schitterend opgemaakte boten probleemloos door de Haagse wateren en onder de bruggen door te sturen.” 

Aan de vrijwilligers zal het niet liggen. “Er zijn er honderden al weken in de weer met het ontwerpen en construeren van de geraamtes waarop de bloemen, planten, groenten en het fruit moet worden bevestigd. Sommige constructies moeten vanwege de hoogte voor de bruggen worden neergehaald. Na het passeren van de brug moet alles weer razendsnel overeind worden gezet. Dat is topsport en fascinerend om te zien.”

'Er gebeurt zoveel moois in de kassen, dat moeten we aan zoveel mogelijk mensen laten zien'

Baan is er trots op dat het uiteindelijk gelukt is het Corso met een dag te verlengen zodat Den Haag kan worden aangedaan. “Er gebeurt zoveel moois in de Westlandse kassen. Daar hebben de meeste mensen totaal geen benul van. Ik vind dat we daar in Westland heel erg trots op mogen zijn en dat we dat ook aan zoveel mogelijk mensen moeten laten zien. Het feit dat het Corso met een dag verlengd kan consequenties hebben voor de bloemen en planten op de boten. We moeten de kwaliteit goed in de gaten houden zeker als het warm weer is. Dan zullen we een deel van de bloemen moeten vervangen, maar dat doen we met plezier want Den Haag heeft recht op een schitterend Corso met frisse bloemen en planten.”