Oud-wethouder Adri Duijvesteijn in gesprek met  de Portugese architect Álvaro Siza
Oud-wethouder Adri Duijvesteijn in gesprek met de Portugese architect Álvaro Siza (Foto: Marit Geluk, Filmmaker)

Film toont Duivesteijn's zoektocht naar draagvlak voor stadsvernieuwing

Hoe creëer je draagvlak voor stadsvernieuwing in een cultureel diverse wijk? Het is deze zoektocht van oud-wethouder Adri Duivesteijn die door de makers van de film Intuition in beeld wordt gebracht. De film ging onlangs in het Filmhuis Den Haag in première, Omroep West zendt de film op 4 juni uit. 

Opgegroeid in de Haagse Schilderswijk maakt Adri Duivesteijn als lid van de Jongeren Actiegroep Schilderswijk en als hoofdredacteur van wijkkrant De Schilderswijker zich druk over de erbarmelijke woon- en leefsituatie in zijn wijk. Begin jaren tachtig wordt hij als wethouder zelf verantwoordelijk voor de aanpak van de stadsvernieuwing. Bouwen voor de Buurt en dus inspraak voor de bewoners staan vanaf dat moment centraal in het gemeentelijke beleid. Aanvankelijk was er enthousiasme over het op gang komen van tal van bouwplannen in de verschillende stadsvernieuwingsgebieden, maar dan bekruipt bij wethouder Duivesteijn een onbehaaglijk gevoel; is dit kwaliteit? Ondanks alle inspraak zijn veel van de nieuwe bouwplannen het resultaat van een voorgeprogrammeerde bouwmachine.

Ontmoeting

Zijn onbehagen wordt het begin van een persoonlijke zoektocht naar de vraag waarom de kwaliteit van de oude wijk beter was dan de met inspraak tot stand gekomen projecten. De zoektocht brengt Duivesteijn in 1984 naar Portugal, tien jaar na de Anjerrevolutie, waar hij de architect Álvaro Siza ontmoet. Siza stond bekend om het gesprek dat hij met bewoners, die hij als zijn echte opdrachtgevers beschouwt, aan ging zoals in het SAAL project Bairro da Bouça in Porto en Bonjour Tristesse in Kreuzberg in Berlijn, een woongebouw waar Turkse immigranten waren gehuisvest.

Intuïtie volgen

Duivesteijn volgt zijn intuïtie en haalt Siza naar Den Haag. Hij hoopt dat hij de man is die de culturele dimensie in de Haagse stadsvernieuwing zou kunnen verdiepen waardoor de eigen identiteit van wijken versterkt kan worden. Maar ook de man die kan ingaan op de wensen en leefpatronen van een veranderende bevolkingssamenstelling.
Filmmaker Marit Geluk reconstrueert het intuïtieve moment waarop de stadsvernieuwing in Den Haag haar omslag kreeg. Het zou de start zijn van een collectieve zoektocht in de vorm van de campagne - Stadsvernieuwing als Kulturele Aktiviteit - waarmee draagvlak onder de bevolking werd gecreëerd. Ook nu is de culturele kwaliteit bij zowel de herstructurering van de naoorlogse wijken als de stadsuitbreiding nog onverminderd actueel.
Marit Geluk, opgeleid tot architect is onafhankelijk filmmaker en maakt films over kunst, cultuur en over de gebouwde omgeving, zoals ‘New Towns, Arrival Cities', ‘De Spelers van Oosterwold' over doe-het-zelf gebiedsontwikkeling in Almere en ‘Wagner the Movie', een beeld-opera vertaald naar het huidige politieke wereldtoneel.
Het door John Lennon geschreven Intuition (‘My intentions are good, I use my intuition') wordt in de film vertolkt door Tosca van der Waals en Safiye Janson.
Burgemeester Jan van Zanen sprak een openingswoord bij de première van de film. Na afloop vond een gesprek plaats, onder leiding van Ivar Lingen, met Ron Fresen, politiek verslaggever, Winfred en Annelies Haase, auteurs van de biografie over Adri Duivesteijn ‘Vanzelfsprekend maar niet normaal' en Francien van Westrenen curator van de tentoonstelling ‘Revolutionary Traces' in Stroom Den Haag waarin de kunstenaar Ângela Ferreira de woningbouwprojecten van Álvaro Siza in de Schilderswijk en Bairro de Bouça (Porto) met elkaar verbond. De avond werd georganiseerd door het Haags Architectuur Café.