Wim Hoonhout, Kim van Doren en Douwe Wielenga verzetten zich tegen de ongebreidelde bouwplannen in het Rijswijkse Havenkwartier
Wim Hoonhout, Kim van Doren en Douwe Wielenga verzetten zich tegen de ongebreidelde bouwplannen in het Rijswijkse Havenkwartier (Foto: FL)

Bewoners Havenkwartier willen meer inspraak over woningplannen

De uitbreiding van het Rijswijkse Havenkwartier tot circa tweeduizend woningen is een ambitieus project van gemeente en projectontwikkelaars. Maar volgens het Havencollectief wordt er te weinig rekening gehouden met de zorgen van de bewoners en ondernemers in het gebied. Het Havencollectief, begin 2020 opgericht, laat van zich horen. “We willen volgende week de raad informeren dat de plannen desastreus kunnen uitpakken voor de leefomgeving van onze wijk”, verklaren ze eensgezind.

Frans Limbertie

Dat straks veel mensen mogen genieten van wonen in het Havenkwartier vinden ze helemaal prima, maar wonen in zo'n mooie omgeving moet wel realistisch blijven. Douwe Wielenga, Kim van Dooren en Wim Hoonhout, alle drie woonachtig aan de Prunuskade, vormen met ondernemers en bewoners uit het gebied ‘Het Havencollectief’ en volgen al twee jaar kritisch de bouwplannen voor het Rijswijkse Havenkwartier. Dinsdag 25 januari is er een raadsvergadering, waarin zij met de nodige input van hun kant zullen komen. Wielenga: “Er ligt voor de komende raadsbijeenkomst een voortgangsrapportage van het college over de bouwplannen in het Havenkwartier. Recentelijk hebben wij een brief gericht aan het college en de raad geschreven met een aantal kritiek- en zorgpunten. Wij vinden dat in deze voortgangsrapportage een aantal dingen worden onderbelicht waarover we duidelijk met elkaar (gemeente en projectontwikkelaars, F.L.) hebben gesproken, en dat betreft dus specifiek het aantal woningen dat aanvankelijk zou worden gebouwd. Er wordt nu uitgegaan van een totaal van ruim 2100 woningen, maar er ligt nog een heel stuk gebied (weerszijden van de Steenplaetsstraat) dat niet is ingevuld. Gefaseerd bouwen noemen wij dat. Voor je het weet komen er nog eens duizend woningen bij.” 

'Wij zijn niet tegen uitbreiding, maar het moet wel leefbaar blijven'

Hoonhout geeft aan zich grote zorgen te maken dat het bouwen oploopt tot drieduizend woningen, met alle zeer ingrijpende gevolgen van dien. “Wij hebben inmiddels het idee dat sommige ontwikkelaars het beleid bepalen in plaats van de gemeente. En dat moet je als gemeente niet willen. Als die grens van 2100 woningen met ruim 900 woningen wordt overschreden, gaat dat volgens ons ten koste van de leefbaarheid. Er komen te veel woningen op een vrij klein gebied. De hoge woontorens zullen voor schaduw, wind en horizonvervuiling gaan zorgen. En wat denk je van de immense parkeerdruk die zal ontstaan, met daaraan gekoppeld extra files? Als je je realiseert dat het nu al dagelijks vaststaat op de Burgemeester Elsenlaan, is dit toekomstbeeld een weinig geruststellende gedachte. Dit was sowieso ook de eerdere conclusie van de raad.”

Geen gehoor

Kim van Dooren betreurt het dat zij als bewoners te weinig worden betrokken in de plannen. "Er zijn een paar inspraakavonden geweest en daar hebben wij ons kritisch opgesteld en aangegeven dat het anders moet en ook anders kan. Hoe jammer is het dan om te moeten vaststellen dat met onze ideeën weinig tot niets wordt gedaan.” Wim Hoonhout vervolgt: "Je moet beseffen dat we hier in de Randstad wonen en niet in een groot gebied met veel ruimte. Ik denk dat daar gemakshalve aan voorbij wordt gegaan.” De drie bewoners benadrukken dat zij met enige regelmaat de verantwoordelijk wethouder Armand van de Laar spreken. "Hij wil samen met de projectontwikkelaars iets unieks neerzetten, en dat begrijpen we, dat steunen we als collectief ook, maar ze gaan volgens ons te hard.”

Doel van het Havencollectief is volgende week de gemeenteraad te overtuigen dat het anders moet en anders kan.