Juust (76) en Noor (68) willen weten hoe de politieke partijen in Rijswijk denken over groenvoorzieningen en leegstand
Juust (76) en Noor (68) willen weten hoe de politieke partijen in Rijswijk denken over groenvoorzieningen en leegstand (Foto: DvE)

Wat wil Rijswijk weten van de lokale politieke partijen?

Het lijkt nog ver weg, maar ze komen er echt aan: de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. Alle Rijswijkers van 18 jaar en ouder mogen die dag hun stem uitbrengen op een lokale partij. De uitkomst van de verkiezingen bepaalt mede hoe Rijswijk er de komende vier jaar uit zal zien. Daarom is het essentieel dat burgers weten hoe de partijen denken over kwesties die voor hén belangrijk zijn. Wij gingen de straat op en vroegen Rijswijkers waar volgens hen iets aan gedaan moet worden door de nieuwe gemeenteraad. 

Debbie van Eijk

Wat tijdens de rondvraag al snel duidelijk wordt, is dat veel Rijswijkers tevreden zijn met hun stad. Maar na enig doorvragen komt er toch iets boven water. Zo kaart Desirée (43), die een gezellige wandeling maakt met haar moeder, het woningtekort aan. "Ik wil wel weten hoe de partijen dat willen gaan oplossen. Er worden wel veel woningen gebouwd, maar dat zijn vooral heel dure woningen. Er moet meer sociale huur worden gebouwd."

Speeltuinen

Daar denkt Anna (29), moeder van twee jonge kinderen (3 en 1,5 jaar) hetzelfde over. "Ik woon hier nu twaalf jaar. We wonen in een appartement en zijn op zoek naar iets anders. Maar de woningmarkt zit verstopt. Je kunt alleen aan een dure koopwoning of huurwoning komen. Mijn man en ik hebben tot nu toe geen beter aanbod gehad dan een woning van 1650 euro netto per maand. En daar komt dan nog gas, water en licht bij. Dat is absurd." Een ander punt van verbetering is volgens Anna de speelgelegenheid voor kinderen op straat. "Er zijn te weinig speeltuinen. Maar verder ben ik tevreden."

Veiligheid

Dat geldt ook voor Nani (68), die een vrolijke oranje wollen muts draagt en met een glimlach haar mening geeft. "Ik zou alleen willen weten hoe ze zorgen voor meer veiligheid op straat. De autoruit van mijn vriendin is laatst vernield. En ik ben vorig jaar beroofd van mijn tas op straat." Ze huivert zichtbaar bij de herinnering.

Wegwerkzaamheden

Zowel Nani als Anna willen niet op de foto. Ook schilder Leo (40) maakt een afwerend gebaar bij dat verzoek. Maar zijn mening delen wil hij wel. 

'Hoe lossen ze woningtekort op?'

"Ze moeten de wegopbrekingen beter verspreiden. Niet alle straten tegelijk opengooien, maar meer na elkaar. Ik woon zelf richting het Laakkwartier. Daar heb je een tramhalte met een splitsing. Alles wordt via deze weg (de Huis te Landelaan, red.) omgeleid. Vaak is hier echt een megadrukte aan verkeer." Er schiet Leo nog iets te binnen. "En betaald parkeren! Daar moeten ze een einde aan maken. Ik betaal genoeg belasting. Als ondernemer al helemaal."

Geen zin

Een voorbijganger die net uit de bus komt, weet niet wat hij zou willen vragen aan de politieke partijen. "Eerst maar eens kijken of ik ga stemmen." Hij is niet de enige die daar nog niet over uit is. Een meneer die even uitrust op zijn rollator meent dat het geen zin heeft om te stemmen. "Ze doen toch wat ze willen." 

Groenvoorzieningen

Juust (78) en zijn vrouw Noor (68) voelen zich enigszins overvallen als hun wordt gevraagd wat belangrijk is voor Rijswijk. Maar na even denken weet Juust toch iets te noemen: "De groenvoorzieningen. Hoe de gemeente die goed blijft onderhouden. Wij wonen tegenover Overvoorde. Sinds ze dat erbij hebben genomen, is er veel werk te doen. Is daar budget voor? Ik vraag me wel eens af of Rijswijk niet te veel naar zich heeft toegetrokken."
Noor vult haar man aan: "De leegstand is ook een probleem. Er staan veel te veel gebouwen leeg."

Noor en Juust willen wél op de foto. Daarna gaan ze een paar bossen bloemen kopen. "Je moet er zelf wat van maken," lachen ze vrolijk.

Belangrijke kwesties

Wat de geïnterviewde Rijswijkers dus belangrijk vinden? Het tekort aan betaalbare (huur)woningen, de veiligheid op straat, een goede infrastructuur, uitbanning van het betaald parkeren, een goed onderhoud van het groen en de leegstand. 

Vindt u ook iets belangrijk in Rijswijk waarover u de standpunten van de politieke partijen zou willen weten? Laat uw mening weten via redactie.gr@uitgeverijwestmedia.nl. Uit alle thema's die Rijswijkers bezighouden, formuleren we vier stellingen die we de gemeenteraadskandidaten voorleggen. Zo helpen we u de beste keuze te maken op 16 maart.

Welke partijen dit jaar meedoen aan de verkiezingen, wordt trouwens pas bekend na 31 januari. Die dag is de zogenoemde 'dag van kandidaatstelling' en moeten de deelnemende partijen tussen 9.00 en 17.00 hun kandidatenlijst inleveren bij het gemeentelijk centraal stembureau.



Aan het betaald parkeren mag volgens schilder Leo (40) wel een einde komen