Het kruispunt Haagweg in vroeger tijden
Het kruispunt Haagweg in vroeger tijden (Foto: Screenshot YouTube)

Deze week in de nieuwe rubriek 'Rijswijkers Toen & Nu' een verhaal van Margot Brabander-Keijser (75), die in Rijswijk is geboren en getogen, over Rijswijkse bedrijven en scholen uit haar jeugd.


Terug in Rijswijk

In 1946 werd ik op de Oranjelaan 8 geboren als jongste dochter. Mijn ouders hadden daar een sigarenwinkel. Ik groeide op in een heel leuke, rustige buurt. Er werd veel op straat gespeeld; vooral de kastanjeboom aan de Oranjelaan, die er gelukkig nog staat, speelde een grote rol. Naast ons was de achteruitgang van garage Korteland met altijd bedrijvigheid. Daarnaast, richting Haagweg, zaten er nog twee winkeltjes: een groenteboer en de wijnzaak. 

Melkboer

Op de hoek zat hotel-restaurant Leeuwendaal, dat inmiddels ook al verdwenen is. Bijna aan het einde van de Oranjelaan waren ook een aantal winkels: wederom een groenteboer en schoenmaker, in een garage box. Daarnaast op de hoek zat een bakker, B. Hus. In de Regentesselaan tegenover de Hoornbruglaan zaten ook een aantal winkels: een fietsenmaker, melkboer, groenteboer en een drogist op de hoek van de Leeuwendaallaan. Op de andere hoeken vond men een slager en een manufacturenzaak. Naar ik me herinner werden deze zaken regelmatig door ons bezocht. Omdat mijn ouders samen veel in de zaak stonden, werden wij erop uit gestuurd om boodschappen te doen.

Ouderwetse agent

Vanaf mijn vierde ging ik naar school. We liepen  door de altijd drukke Herenstraat naar de Mariaschool aan de Van Vredenburchweg. Oversteken was toen geen probleem: er stond nog een 'ouderwetse agent', met een draaibord met op de ene zijde groen en op de andere zijde STOP. Later, toen we met de fiets naar school gingen, konden we in het midden van de kruising Haagweg/Geestbrugweg staan naast de agent die vanuit een hokje het verkeer regelde, we mochten er altijd wel eerst door. Veel later zijn er stoplichten geplaatst en is het hele kruispunt veranderd. De tram richting Delft was er toen ook al en richting Voorburg reed er ook een tram; als we naar 'de stad' wilden of naar Scheveningen, kwam er altijd wel een tram die ons die richting uit bracht. Ook de stenen brug aan het begin van de Van Vredenburchweg is mij niet onbekend. We liepen langs het water naar school. Eerst de kleuterschool, in het gebouw naast het Nonnenklooster. De eerste jaren vond ik niet prettig, met de grote hoge lokalen met veel kinderen en de niet altijd vriendelijke nonnen. 

'Stiekem koeken kopen bij de conciƫrge'

Meisjesmulo

Op de lagere school ging het beter; aan mijn tijd op de Mariaschool - die er ook nog steeds staat - heb ik prettige herinneringen. Vanuit de school hadden we zicht op wasserij Giezeman, een groot wit gebouw waar altijd rook (of stoom) uit de ramen en schoorstenen kwam. Bijna aan het einde van mijn lagereschooltijd werd het oude klooster met bijbehorend deel van de school afgebroken, om plaats te maken voor de bouw van een Meisjesmulo, de  Maria Immaculata. Tijdens het eerste jaar was de school nog niet klaar en zaten we aan de overkant van PAX Intrantibus, wat ook heel gezellig was; in de pauze lekker koeken kopen bij de conciĆ«rge, dhr. de Groot. Tot het hoofd van de school, Zr. Bernwardis, hier achterkwam en het verboden werd. Ook werd hier, zoals het nu heet, de scouting ondergebracht, omdat de oude kleuterschool hiervoor in gebruik was. Het gebouw van de MULO staat er nog steeds. Het heeft al vele functies gehad: Radio West, dagopvang voor mensen die niet hele dagen thuis konden blijven, en nu zit er een dokterspraktijk in. 

Reisbureau

In 1962 heb ik mijn diploma daar behaald en ben ik aan het werk gegaan. Eerst bij de BAB, het reisbureau op de Haagweg, wat een onderdeel was van de VIOS-garage uit Wateringen. Hierna heb ik verschillende baantjes gehad en heb ik tot aan mijn trouwen in Rijswijk gewoond. 

Weer terug

Na wat omzwervingen zijn we in 2018 weer in Rijswijk terecht gekomen, in een appartement aan de Beatrixlaan waar we
met veel plezier wonen. De bouw van het winkelcentrum in de Boogaard was ook een heel gebeuren en heb ik vanaf het begin meegemaakt. Vanaf dat moment is Rijswijk steeds verder uitgebreid richting Wateringen. En de uitbreiding gaat nog steeds door, nu richting Delft.

In deze nieuwe rubriek stellen wij een verhaal van een Rijswijker over het Rijswijk van vroeger en/of nu centraal. Wilt u ook een echt Rijswijks verhaal delen? Laat het weten via redactie.gr@uitgeverijwestmedia.nl.