Patricia (rechts) en straatgenoot Claudine ruimen op in de Artiestenbuurt.
Patricia (rechts) en straatgenoot Claudine ruimen op in de Artiestenbuurt. (Foto: Mw. S. van Bree)

Straatgenoten Patricia en Claudine houden de Artiestenbuurt schoon

Straatgenoten Patricia en Claudine lopen elke zondag een ronde door de Artiestenbuurt om zwerfafval op te ruimen. Geregeld doen ook andere buurtbewoners mee. "We starten om één uur, vanaf de plantenkast op de Louis Bouwmeesterstraat 63. Maar als het plenst, blijven we binnen, hoor."

Barbara Schilperoort

Even een rondje lopen met je grijper en een afvalzak. Patricia doet het al een paar jaar. Omdat ze zich ergert aan de troep op straat. En sinds corona doet Claudine het ook. "Tijdens de pauzewandelingen tussen de thuiswerkuren door, viel me op hoeveel rommel er overal ligt. Blikjes, propjes, sigarettenpeuken. Het werd een gewoonte om dan een grijper en een afvalzak mee te nemen." Tijdens een zomerse high tea in de tuin spraken ze af om het voortaan samen te doen. 

Acht jaar woont Patricia inmiddels in de Louis Bouwmeesterstraat, Claudine alweer vijfentwintig jaar. De eerste huizen in de Artiestenbuurt staan er nog veel langer. "Sommige bewoners wonen er al vanaf 1959, het begin. Zij kunnen verhalen vertellen over hoe het vroeger was. En hoe de buurt veranderde, helaas niet altijd ten goede. Dat rondslingerende zwerfafval hoort daar ook bij. Veel nieuwe buurtbewoners wonen en leven anders. Ze zijn jonger, hebben een drukker bestaan. Trekken zich minder aan van hun omgeving."

Tussen station en Bogaard

Veel mensen reageren positief op hun schoonmaakacties. "Dan vragen we vriendelijk of ze ook niet even willen meehelpen. Maar van de oudere bewoners kunnen we dat natuurlijk niet meer verwachten." Tijdens hun rondes letten ze op of er niet meer te doen valt. Scheve stoeptegels. Vuilnis náást de containers. Een boom die dringend gesnoeid moet worden. Dat soort zaken melden ze bij de gemeente via de speciale app BuitenBeter.

Word Cleanup Day

Tijdens World Cleanup Day deed een hele groep mensen mee. Ook verschillende bewoners uit het asielzoekerscentrum hadden zich aangemeld. Met sommigen hebben ze nog steeds contact. Dankzij die extra hulp konden ze extra goed schoonmaken. 

'Het is niet mijn vuil, maar het is wél mijn wijk'

"Onze buurt ligt op een drukbelopen route van het station naar de Boogaard. Ook de leerlingen van een nabijgelegen school maken veel rommel.’ 

Waarom ze dit werk eigenlijk doen? "Het is niet mijn vuil, maar het is wél mijn wijk! Zo eenvoudig is het."

Meedoen?

In de Artiestenbuurt kun je meelopen op zondagen vanaf 13 uur. Verzamelen voor de plantenkast in de Louis Bouwmeesterstraat 63. Meer informatie? Stuur een berichtje op de Facebookpagina Buurtbloei Rijswijk.

In een andere straat, buurt of wijk: meld je aan bij de Zwerfafvalbrigade van het Platform Groen in Rijswijk via zwerfafvalbrigade@kpnmail.nl of 06-23030974 (Marie-José van Tigchelhoven). Via de gemeente kun je gratis prikkers, klemmen (voor een vuilniszak), of een afvalkar verkrijgen. Mail in dat geval naar  stadhuis@rijswijk.nl of bel het Klant Contact Center: 14070 (optie 4).

Dit was het laatste deel van een reeks artikelen over Rijswijkers in actie tegen zwerfafval.