‘Plattegrondoverzicht woonfonds’ door Gemeente Rijswijk
‘Plattegrondoverzicht woonfonds’ door Gemeente Rijswijk (Foto: Gemeente Rijswijk)

Bouw 100 middeldure huurwoningen van start

Deze maand gaat de bouw van de eerste 100 huurwoningen van ‘Woonfonds Rijswijk’ in de duurzame nieuwbouwwijk RijswijkBuiten van start. De bedoeling hiervan is woningen voor middeninkomens realiseren en voor langere tijd betaalbaar houden. De kale huurprijzen komen te liggen tussen de €850 en €1000 per maand. Om de bouw mogelijk te maken, heeft de Gemeente Rijswijk een eigen woonfonds opgezet waarin het langjarig participeert.

Het woonfonds is een nieuwe oplossing, die nog niet eerder in Rijswijk is toegepast. Oplossingen zijn hard nodig, omdat het woningtekort hoog is. Als mensen met een middelhoog inkomen kunnen doorstromen naar woningen met een middelhoge huur, komen er tevens meer sociale huurwoningen vrij voor de lagere inkomens.
Er worden 38 eengezinswoningen en 62 meergezinswoningen in deelgebied Parkrijk in de wijk RijswijkBuiten gebouwd.

Op Gebiedsontwikkeling.nu legt projectleider Milou Bol uit hoe de constructie van het woonfonds werkt. De gemeente verkoopt eigen grond in RijswijkBuiten aan marktpartij Dura Vermeer. Dura Vermeer bouwt vervolgens de 100 nieuwe woningen. Hierna koopt het Woonfonds deze woningen van de marktpartij; een aankoop die gefinancierd wordt met behulp van vreemd vermogen (60%) door een commerciële bank, en in te leggen eigen vermogen door participanten (40%), waarvan de gemeente een kwart voor haar rekening neemt. Het fonds wordt door vermogensbeheerder VSN in de markt gezet, met een verwacht rendement van iets meer dan 4%.

Het Woonfonds verhuurt de woningen aan de huurders onder speciale toewijzingsvoorwaarden. De huurprijs is voor de periode van 10 jaar gebonden aan afspraken. De verwachting is dat het rendement uit het Woonfonds voor de gemeente Rijswijk na vijftien jaar 2,2 miljoen euro bedraagt.